Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Négyéves börtönbüntetésre ítélték Lengyelországban az Oroszország javára kémkedő jogászt

Külföld, 2017.03.20

Négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a varsói kerületi bíróság egy lengyel-orosz kettős állampolgárságú jogászt Oroszország javára végzett kémkedés miatt.

Az ítélet nem jogerős. A jogászt, Stanislaw Sz.-t, aki nem ismerte el bűnösségét, 2014 októberében tartóztatta le a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW). Az ügyészség tavaly áprilisban vádolta meg azzal, hogy az orosz katonai hírszerzésnek (GRU) kémkedett.

Stanislaw Sz.-el együtt a lengyel nemzetvédelmi minisztérium művelődési osztályának munkatársát és magas rangú tisztjét, Zbigniew J.-t is letartóztatták, majd tavaly áprilisban hatéves börtönbüntetésre és a közügyektől való ötéves eltiltásra ítélték.

Mindkettejük ügyében a hatóságok titokban folytatták az eljárást. Meg nem erősített sajtóhírek szerint az elítélteknek közös irányítótisztjük volt.

A hétfői bírósági ítélet indoklása szerint - amely már nyilvános volt - a jogász 2012-ben átesett a GRU kiképzésén, és vállalta, hogy a lengyel energetikáról, mindenekelőtt az észak-lengyelországi Swinoujsciében épült tengerparti gázterminálról szolgáltat információkat.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!