Nem járult hozzá a román védelmi tanács a nemzetbiztonsági intézmények költségvetésének lefaragásához

Külföld, 2018.09.04

Nem járult hozzá a román legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) keddi ülésén a kormány által javasolt költségvetési kiigazításhoz, mivel az több nemzetbiztonsági intézménytől forrásokat vonna el - jelentette be Klaus Iohannis államfő.

Hozzátette: nem rekesztette be, csak felfüggesztette a CSAT ülését, alkalmat adva a kormánynak, hogy olyan tervezetet terjesszen elő, amely nem faragja le - szerinte indokolatlanul - a titkosszolgálatok és más intézmények forrásait, miközben az egyébként "erőteljesen pozitív" kiigazítás más szektoroknak jelentős többletforrásokat irányoz elő.

Iohannis szerint a kormány semmilyen magyarázatot nem adott arra, miért kell csökkenteni több nemzetbiztonsági intézmény forrásait, "nehéz helyzetbe hozva" ezáltal Románia biztonságát. A jobboldali elnök úgy vélekedett: a szociálliberális kormány "politikai piszkálódásáról" lehet szó.

Az már augusztus elején szóvá tette, hogy szerinte a kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt és így Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti. Az elnökkel nyílt konfliktusban álló Dancila-kabinet csaknem húsz százalékkal csökkentené az elnöki hivatal költségvetését, ugyanakkor a külügyminisztériumtól, valamint a titkosszolgálatoktól is forrásokat vonna el.

A kormánynak kötelező kikérnie a CSAT jóváhagyását, a testület pedig csak konszenzussal hozhat döntéseket - emlékeztetett Iohannis.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter - aki tagja a testületnek - nem sokkal az elnök sajtónyilatkozata után azt állította: a CSAT-nak csak véleményezési joga van, a kormánynak pedig egy költségvetés-kiigazításnál valóban ki kell kérnie a tanács álláspontját, de szerinte nem köteles azt megvárni.

A tárcavezető arra reagált, hogy a bukaresti média értelmezése szerint az elnök a CSAT ülésének felfüggesztésével valójában elakasztotta az általa ellenzett költségvetés-kiigazítást, míg egy negatív véleményezés nem jelentett volna akadályt a kormány számára.

A pénzügyminiszter hozzátette: a költségvetés-kiigazítás késlekedése veszélybe sodorja a közalkalmazotti bérek folyósítását, fontos állami beruházások folytatását, és késhet az afrikai sertéspestis leküzdésére előirányzott összegek, az elpusztított állatokért fizetendő kárpótlások kiutalása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!