Német külügyminiszter: Bosznia-Hercegovina egységes országként lehet az EU tagja

Külföld, 2024.03.05

Bosznia-Hercegovinának egységes országként kell az Európai Unió tagjává válnia, hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Szarajevóban, hozzátéve, hogy "a határok erőszakos megváltoztatása nem jó az embereknek, ez mindig csak szenvedést okozott nekik Európában és a világon".

A német külügyminiszter ezzel arra reagált, hogy a boszniai Szerb Köztársaság vezetése, különösen Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta részének az elnöke a múltban többször is arról beszélt, hogy országrészének függetlenné kell válnia.

Annalena Baerbock kedden kiemelte: nem véletlen, hogy éppen most látogatott Bosznia-Hercegovinába, hiszen az ország döntő válaszúthoz érkezett. "Vannak olyan pillanatok a történelemben, amikor ki kell használni a lehetőséget" - húzta alá, arra utalva, hogy az Európai Tanács tavaly úgy döntött: az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdődhetnek, amint Szarajevó teljesíti a kívánt a feltételeket.

Kitért a korrupció elleni harc fontosságára, ahogyan arra is, hogy a választási törvényt a demokrácia és a társadalom érdekében meg kell változtatni, és az őszi helyhatósági választásokon már ezt az új jogszabályt kell alkalmazni. A törvénymódosítás arányosabb képviseletet biztosítana az országban élő három államalkotó népcsoport - a bosnyák, a szerb és a horvát - számára, de a kisebbségeknek is.

Újságírói kérdésre válaszolva a német diplomácia vezetője Milorad Dodik közelmúltbeli oroszországi látogatásáról azt mondta: Európában nem lehetnek "szürke zónák", a Nyugat-Balkán mind a hat országa - Szerbia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Montenegró és Koszovó - is az EU részévé kell, hogy váljon.

A közös sajtótájékoztatón Elmedin Konakovic boszniai külügyminiszter leszögezte: minden beszélgetésből kitűnik, hogy az Európai Unió tárt karokkal fogadja Bosznia-Hercegovinát, az ország politikusainak pedig azon kell dolgozniuk, hogy ez mihamarabb megtörténjen.

Annalena Baerbock hétfő este megbeszélést folytatott a bosznia-hercegovinai elnökség mindhárom tagjával, illetve a nemzetközi közösség főképviselőjével is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!