Német kormányalakítás - Sajtóértesülés: Martin Schulz a nagykoalíció folytatásáról szóló egyeztetések megkezdését javasolja

Külföld, 2017.12.15

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Horst Seehofer vezette Keresztényszociális Unióval (CSU) 2013-ban kezdett kormányzás folytatásának lehetőségeiről szóló előzetes egyeztetések megkezdését javasolta pártjának Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke a vezető testületek pénteki berlini ülésén - jelentették német hírportálok a tanácskozás résztvevőire hivatkozva.

Az értesülések szerint Martin Schulz javasolta, hogy állítsanak össze egy 12 fős tárgyalódelegációt, és január 14-én kezdjék meg a közös kormányzás lehetőségeit feltérképező előzetes, úgynevezett szondázó, puhatolózó megbeszéléseket a CDU/CSU pártszövetséggel.

A még zajló kibővített elnökségi ülésen egyelőre nem szavaztak az elnök javaslatáról.

Az SPD kongresszusa az előző héten arról határozott, hogy csakis nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra, hanem akár egy kisebbségi kormány külső támogatására irányuló megbeszéléseket lehet folytatni a CDU/CSU-val. Azonban a három párt elnökeinek és szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőinek szerdai találkozóján a CDU/CSU részéről világossá tették, hogy egy stabil kormányról és a nagykoalíció folytatásáról kívánnak tárgyalni.

A CDU/CSU elutasítja azt a szociáldemokrata elképzelést is, hogy ugyan alakítsanak közös kormányt, de csak néhány kiemelt ügyről, köztük a költségvetés összeállításáról kössenek szerződést, és minden egyéb kérdést a Bundestagban folytatott viták révén döntsenek el, akár változó összetételű, alkalmi parlamenti koalíciók szavazataival.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!