Német miniszter: új terv készül a Földközi-tengeri illegális bevándorlás kezelésére

Külföld, 2014.09.02

Új terv készül a Földközi-tengeren az EU-ba irányuló illegális bevándorlás okozta gondok kezelésére, a javaslatokat várhatóan október elején mutatják be - jelentette be a német belügyminiszter kedden Berlinben az olasz belügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Angelino Alfanóval közösen tartott sajtótájékoztatóján Thomas de Maiziére elmondta, hogy Németország konzultációt kezdett Olaszországgal, Franciaországgal és más partnerekkel a földközi-tengeri illegális bevándorlásról, azzal a céllal, hogy kidolgozzanak egy intézkedéscsomagot az uniós belügyminiszterek október 9-én kezdődő kétnapos tanácskozására.

Az EU-nak hatékonyabban kell fellépnie az embercsempészek ellen, és fejlesztésre szorul az együttműködés azokkal az országokkal, ahonnan az illegális bevándorlók érkeznek - jelezte a német miniszter a terv egyik vonulatát.

A közösségnek továbbá segítenie kell Olaszországot a tengeren érkező illegális bevándorlók révén keletkező gondok kezelésében, ugyanakkor az olasz hatóságoknak is van tennivalójuk, javítaniuk kell a menekültek regisztrációját szolgáló rendszer működésén - tette hozzá a német belügyminiszter.

Kiemelte: Németország támogatja azt az elképzelést, hogy az EU külső határainak őrizetét összehangolni hivatott ügynökség, a Frontex vegye át az olasz haditengerészet 2013-ban indított, Mare Nostrum nevű menekültügyi misszióját. A Frontex Plus néven futó terv részleteit azonban még ki kell dolgozni - jegyezte meg.

Olaszország az Észak-Afrikából induló embercsempész hajók egyik fő célpontja, ezért Róma évek óta Brüsszel és a többi uniós tagállam támogatását kéri. Egyes tagországok szerint viszont Róma szándékosan elhanyagolja a menekültek regisztrációját, hogy a menedékjog iránti kérelmet ne Olaszországban nyújtsák be. A szabályok szerint a kérelmet abban az országban kell benyújtani, illetve elbírálni, amelyben az illető az EU területére érkezett. Az uniós menekültügyi rendszert bíráló szakértők szerint ezen változtatni kell, a menedékkérőket a tehermegosztás elve alapján közösen kell ellátni.

Thomas de Maiziére elmondta: az illegális bevándorlás miatt nagy teher nehezedik a közösség külső határain fekvő tagállamokra, köztük Olaszországra, de sokan tovább utaznak abból az országból, ahol az EU földjére érkeztek. A többség ellátása így mindössze 4-5 tagállamra hárul.

Ez a folyamat Németországot is nagymértékben érinti, csak tavaly 127 ezer új menedékkérőt regisztráltak, ami a legmagasabb szám az EU egészét együttvéve, és 27 százalékos részarányt jelent - mutatott rá.

A német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy kölcsönös szemrehányásokkal nem lehet előrejutni. Ezt emelte ki olasz kollégája is, megjegyezve, hogy veszekedés helyett gyors intézkedésre van szükség. Angelino Alfano hozzátette, hogy az olasz hatóságok megerősítik a menekültügyi regisztrációs rendszert.

A Földközi-tengeren érkező menekültek ügye akkor került igazán reflektorfénybe, amikor tavaly októberben több mint 350-en vesztek a tengerbe az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetének közelében, mert elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, amely törvénytelenül igyekezett bejutni az unió területére.

A Frontex Plus terv részletei körüli bizonytalanságnak az az oka, hogy az uniós ügynökségnek nincsenek határőrei, hajói vagy repülőgépei. Ilyen kapacitásokkal csak a tagállamok rendelkeznek, és egyelőre nincs megállapodás arról, hogy miként állítsák össze és finanszírozzák a küldetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!