Német szociáldemokraták: tartalmatlan a CDU kampánya

Külföld, 2017.08.17

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szerint hiányzik a valódi tartalom az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) választási kampányából - hangzott el a párt újabb kampányplakátjainak bemutatóján csütörtökön, Berlinben. Közben Martin Schulz, az SPD kancellárjelöltje egy interjúban ismét kijelentette, hogy ő fog nyerni a választásokon.

Hubertus Heil, az SPD főtitkára az újabb plakátok bemutatásakor úgy fogalmazott, szerinte a CDU olyan, mint "egy üres áruház", mert a pártnak nincsenek elképzelései, amiket "feltehetne a polcra", az ürességet pedig "csillogással" akarja leplezni.

Közölte, az SPD az első körben általa fontosnak vélt témákat - oktatás, munka, család, nyugdíj - mutatott be a plakátjain, a második hullámban pedig Martin Schulz lesz a hirdetéseken, valamint az esélyteremtéssel, az igazságossággal és Európával kapcsolatos üzenetek jelennek meg.

Martin Schulz a Phoenix közszolgálati televízió és a Deutschlandfunk közszolgálati rádiócsatorna közös politikai fórumán csütörtökön arról beszélt, hogy Angela Merkelt a választás előtti utolsó napokban is "megverhetetlennek" fogják tartani egyesek, de "szeptember 25-én Martin Schulznak hívják majd az új kancellárt".

Az SPD támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint 23, míg a konzervatív uniópártoké (CDU-CSU) 39 százalékos.

A csütörtök este adásba kerülő beszélgetés előzetesen közölt részletei szerint Schulz 3-5 millió euróval többet fordítana évente a német hadseregre (Bundeswehr), viszont továbbra is ellenzi, hogy az éves bruttó hazai termék (GDP) két százalékát - a jelenleginél körülbelül 31 milliárd euróval többet - fordítsák katonai kiadásokra, ahogy a NATO szeretné.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig a GDP-jük legalább 2 százalékára emelik a védelmi kiadásaikat. Angela Merkel eddig arról beszélt, hogy minden esély megvan arra, hogy a kiadásokat két százalék körülre emeljék, de nem ígérte biztosra, hogy el is érik a kitűzött célt.

Schulz az Air Berlin légitársaságnak nyújtott 150 millió eurós állami áthidalókölcsönről azt mondta: teljesen normális, hogy egy ekkora cég segítséget kap a zökkenőmentes átszervezés érdekében. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ország nem támogathatja hosszútávon a vállalatot - tette hozzá.

A kancellárjelölt élesen kritizálta a Ryanair diszkont légitársaságot és vezetését, amiért az kartellgyanúsnak találja az Air Berlin csődjét, ezért az európai és a német versenyjogi hivatalhoz fordul. A Ryanair szerint a csődeljárás azt szolgálja, hogy a Lufthansa adósságmentesen átvehesse az Air Berlint

Schulz ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, "nem ismer gátlástalanabb embert" Michael O'Leary-nél, a Ryanair vezetőjénél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!