Német választások - Cseh lap: Közép-Európa drámaként éli meg a német parlamenti választást

Külföld, 2017.09.19

Közép-Európa nagyobb drámaként éli meg a német parlamenti választást, mint maguk a németek - véli a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi jegyzetében.

A visegrádi országokat nyugtalanítja, hogy a várható győztes, az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU a szociáldemokratákat (SPD) választja koalíciós partnernek, s a külügyminiszteri széket a visegrádiakat gyakran keményen bíráló Martin Schulz foglalja el - mutat rá a tekintélyes újság.

Németország és Franciaország vezetése alatt várhatóan megerősödik a szorosabb európai uniós összefogásra való törekvés, és ez a helyzet elsősorban Lengyelország számára lesz kedvezőtlen. Varsó olyan szerencsétlen módon dobta be a politikába a német kártyát, elsősorban a második világháborús jóvátételi követelésekkel, ami Prága és Pozsony számára teljesen érthetetlen. A kár hatalmas, s a lengyelek ott is ártanak önmaguknak, ahol nem is kellene - írta a lap.

Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az újság szerint másképpen viselkednek. Fico nemrégiben felfedezte magában a "nagy európait", és nyíltan kijelentette: Szlovákia az Európai Unió magjához akar tartozni, ami egyértelmű üzenet, hogy nem kíván problémákat okozni.

Orbán Viktor nem lépte át soha azt a határt, amelyre Berlin és München figyelmezteti: a menekültválság nem gyengítette meg annyira Angela Merkelt, hogy ő a lengyelekkel együtt képes legyen az EU-ban keresztülvinni azt az új koncepciót, amely megszilárdítaná a nemzetállamok szerepét - írta a Hospodárské Noviny.

Bár Németországnak a választás után nagy valószínűséggel nem lesz új kancellárja, várható, hogy az eddiginél aktívabb Európa-politikát fog folytatni, ami az euroszkepticizmussal egyre inkább kokettáló visegrádiak számára elég radikális változást fog jelenteni - zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!