Németh Zsolt: nem lehet megkérdőjelezni a szerbiai választások törvényszerűségét

Külföld, 2024.01.22

A január közepén megtartott, előrehozott szerbiai parlamenti választások alkalmával esetlegesen tapasztalt rendellenességek nem léptek át olyan szintet, amelyek alapján meg lehetne kérdőjelezi a választások legitimitását - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn Strasbourgban.

Németh Zsolt, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországból álló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) téli ülésszakának első munkanapján az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: kívánatos, hogy egyes politikai erők ne kérdőjelezzék meg a szerbiai voksolás legitimitását csak azért, mert egy számukra nem szimpatikus politikai oldal nyerte meg a választásokat.

Kiemelte: az elmúlt időszakban komoly eredményeket tudott felmutatni az Európa Tanács, köztük az orosz, valamint a fehérorosz ellenzékkel fenntartott kapcsolattartást, illetve, hogy a háborús körülmények ellenére is sikerült aktívan hozzájárulni az emberi jogi és a kisebbségi jogi normák betartatásához Ukrajnában. Utóbbira utalva arra hívta fel a figyelmet: ezen erőfeszítések nélkül nem sikerült volna azt a viszonylagos javulást sem elérni, amelyet az ukrán kisebbségi törvény legutóbbi módosítása eredményezett. Kijelentette ugyanakkor: "noha ez egy bíztató irányba tett fontos lépés, még nem elegendő". A kárpátaljai magyarok és Ukrajna más nemzetiségei jogainak helyreállítása a következő időszakban további erőfeszítéseket igényel, amiben komoly feladatok hárulnak majd az Európa Tanácsra is - jelentette ki.

A palesztin-izraeli konfliktussal kapcsolatban Németh Zsolt sajnálatosnak nevezte, hogy nem sikerült megelőzni a Hamász iszlamista terrorszervezet támadását Izrael ellen, hogy nincs előrelépés a "háborús öldöklés megállítása területén", valamint hogy újra erősödik az antiszemitizmus Európában. Ezek fontos megoldandó problémák a 75 évvel ezelőtt megalapított Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése számára - emelte ki.

A politikus azt is közölte, hogy jó együttműködés kialakításában reménykedik a parlamenti közgyűlés hétfői munkanapján megválasztott új PACE-elnök, Teódorosz Rouszópoulosz székfoglaló beszédében elmondottak alapján. Szavai szerint annak reményében támogatta Rouszópoulosz jelölését, hogy az új elnök partner lesz majd az emberi jogi és a kisebbségi normák érvényesítésében.

Németh Zsolt végezetül arról tájékoztatott, hogy újraválasztották a parlamenti közgyűlés konzervatív frakciójának alelnökévé. A képviselőcsoport pedig elnöki székében megerősítette Ian Liddell-Grainger brit politikust.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!