Nemzetközi konferencia kezdődött Washingtonban a vallásszabadság helyzetéről a világban

Külföld, 2018.07.24

Háromnapos nemzetközi konferencia kezdődött Washingtonban kedden a vallásszabadság helyzetéről a világban.

A miniszteri szintű konferencia - amely az első ilyen jellegű nemzetközi tanácskozás - a vallásszabadság általános helyzetének megvitatását és a vallás szabadságának előmozdítását tűzte ki céljául.

Megnyitó beszédében Sam Brownback korábbi kansasi kormányzó, az Egyesült Államok vallásszabadságért felelős nagykövete azt hangsúlyozta: "a vallás szabadságának hiánya akár csupán egyetlen helyen is, mindenütt máshol a békességet, a felvirágzást és a stabilitást fenyegeti. Leszögezte, hogy a vallás-, és lelkiismereti szabadságot ma a világban erőteljes támadások érik. Erre több konkrét példát is említett, a többi között mianmari rohingják vagy a kínai ujgurok üldözését. "Ennek meg kell változnia, és mi ezért vagyunk itt. Nem engedhetjük meg, hogy kudarcot valljunk, meg kell kettőznünk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy előmozdítsuk a vallásszabadság ügyét" - hangoztatta a vallásszabadságért felelős nagykövet.

A tanácskozás első két napját a civil társadalmaknak és a vallásüldözés elől menekültek beszámolóinak szentelik, majd csütörtökön miniszteri szintű tanácskozással zárul a konferencia, amelyen több mint 80 ország képviselői és több mint 175 civil szervezet tagjai vesznek részt. A zárónapon felszólal Mike Pence amerikai alelnök is.

Mike Pompeo külügyminiszter az Amerika Hangja rádiónak adott interjújában a múlt héten aláhúzta: az Egyesült Államok jelenlegi kormányzata prioritásként kezeli a vallásszabadság kérdését, és "az emberiségnek ez az alapvető joga minden egyes országgal folytatott megbeszéléseink középpontjában áll".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!