Netanjahu: készen állunk az iráni támadásra

Külföld, 2024.04.13

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat éjszaka rövid nyilatkozatban bejelentette, hogy Izrael készen áll az iráni légitámadásra.

"Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős" - mondta a kormányfő.

"Nagyra értékeljük, hogy az Egyesült Államok Izrael mellett áll, s hasonlóképpen az Egyesült Királyság, Franciaország és sok más ország támogatását" - tette hozzá Netanjahu.

"Egyértelmű elvet fogalmaztam meg: aki minket bánt, azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hidegen és határozottan tesszük. Tudom, hogy Önök, izraeli polgárok is megőrzik a hidegvérüket. Arra kérem Önöket, hogy kövessék a polgári védelem utasításait" - zárta szavait.

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezik.

Korábban, szombat este korlátozásokat jelentett be a polgári védelem. Vasárnap és hétfőn, noha munkanapok, zárva lesz az összes oktatási intézmény, és mivel tavaszi szünet lenne, nem tartják meg a napközis táborokat és a kirándulásokat, s zárva lesznek a felsőoktatási intézmények is.

Az ezer főnél kisebb rendezvényeket megrendezhetik, de a veszélyesebbnek minősített térségekben háromszázban, s bizonyos helyeken tíz főben korlátozzák a gyülekezők számát. Vannak térségek, ahol csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő közelségben óvóhelyek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!