Nőtt az osztrák kancellár támogatottsága a módosított kormányprogram elfogadása után

Külföld, 2017.02.03

Nőtt Christian Kern osztrák kancellár támogatottsága, a szavazók jellemzően inkább jobb benyomással vannak róla a módosított kormányprogram elfogadása után - derül ki az Österreich című lap pénteki számában közölt felmérésből.

A közvélemény-kutatást hatszáz ember megkérdezésével a hét közepén készítették, közvetlenül azután, hogy a koalíciós kormány elfogadta az új programot. A megállapodás jelentős biztonsági, integrációs és munkaerőpiaci szabályzásokat tartalmaz.

A tárgyalások végeztével a kancellárról 37 százalék vélekedik jobban és 29 százalék rosszabbul mint korábban. Reinhold Mitterlehner alkancellárról, a kisebbik koalíciós partner, a néppárt elnökéről a megkérdezettek 28 százalékának változott pozitívan, harminc százalékának pedig negatívan a véleménye.

A válaszadók 47 százalékának azonban összességében romlott a megítélése a szociáldemokrata és néppárti koalícióról, 24 százalék van most jobb véleménnyel a kormányról.

A megkérdezettek fele a parlamenti pártok vezetői közül Kernt, a nagyobb kormánykoalíciós fél, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökét választaná kancellárnak. Ez hat százalékkal jobb érték, mint májusi beiktatásakor, és három százalékkal jobb a januári eredményénél.

Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét 26, Eva Glawischniget, a Zöldek vezetőjét 6, Matthias Strolzot, a Neos elnökét 5 százalék választaná kancellárnak.

Továbbra is az FPÖ a legnépszerűbb párt, 33 százalék szavazna rá, míg az SPÖ-re 29, az ÖVP-re 20, a Zöldekre 10 és a Neos-ra 6 százalék adná voksát.

A módosított kormányprogramban megfogalmazott intézkedések közül leginkább a válaszadók azt a lépést helyeslik, amely a munkahelyteremtő cégek béren kívüli terheinek csökkentését határozza meg. Ezt 82 százalék tartja jónak.

A megkérdezettek 77 százaléka támogatja az arcot eltakaró muszlim viselet, a burka betiltását és a tervezett 1500 eurós minimálbért. Nagyjából ugyanennyien helyeslik, ha az országhatárt kamerákkal figyelnék meg és csökkentenék Ausztria idei évre meghatározott menekültbefogadási kvótáját.

Az osztrák kormány döntése szerint idén 35 ezer menekültügyi eljárás indulhat meg. A néppárt javaslata szerint ezt a számot felére kellene csökkenteni. Ez a módosítás azonban nem került be az új kormányprogramba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!