Novák Katalin: Elon Musk személyében egy új szövetségesünk lett a családok szabadságharcában és a békemisszióban

Külföld, 2023.09.26

Novák Katalin a világot érintő demográfiai válság megoldási lehetőségeiről is tárgyalt Elon Musk, a Tesla autógyártó vállalat alapító-vezérigazgatójával, a cég közelmúltban átadott központjában, Austinban hétfőn.

Novák Katalin Elon Muskkal találkozott Texasban Az üzletember egyik kisfiával fogadta a magyar államfőt, majd az államfő az alapító-vezérigazgatóval négyszemközti megbeszélést folytatott. Novák Katalin a tervezettnél jóval hosszabb, két órás beszélgetés első perceiben kifejtette, hogy a klímaváltozás megoldandó problémája mellett a demográfiai válságra kevesebb figyelem vetül. Felidézte, hogy tárgyalópartnere a közelmúltban úgy nyilatkozott, a népesedési válság komolyabb kérdés, mint a klímaváltozás.

A köztársasági elnök megállapította, hogy miközben a klímaváltozás kezelendő kérdés, ugyanakkor "ha nincsenek következő generációk, akkor nincs értelme a Földre se vigyázni" - fogalmazott a magyar államfő.

Novák Katalin elmondta, hogy elkötelezettje a családok ügyének és a demográfiai kérdés kezelésének. Magyarországon a családpolitika kiemelt ügy volt az elmúlt évtizedben, ezért sikerült javulást elérni a demográfia terén - tájékoztatta Elon Muskot, akit a közelmúltban meghívott a Budapesti Demográfiai Csúcsra is. Novák Katalin a találkozót úgy értékelte, hogy "egy új szövetségesünk lett a családok szabadságharcában, aki ismeri és elismeri Magyarország családközpontú programját".

Elmondta, hogy Magyarország első női államfőjeként is elsősorban édesanya, a látogatásának az is üzenete, hogy a karrier és gyermekvállalás nem egymást kizáró tényezők. Kiemelte, hogy ezt a kérdést is szeretné megvitatni a milliárdos cégvezetővel.

Elon Musk egyetértését hangoztatta és megerősítette, hogy fontosnak tartja a gyermekvállalást. A találkozó közben a közösségi oldalán is posztot tett közzé, ami azzal összegezte az egyeztetés mondanivalóját, hogy a "gyermekvállalás menti meg a világot".

Az üzletember a közelmúltban többször fejtette ki véleményét a világ előtt álló népesedési kihívásokkal kapcsolatban, és kiállt a hagyományos értékek védelme mellett, ide értve a szólásszabadságot.

Elon Musk a magyar köztársasági elnök X posztját is megosztotta, amit a közelmúltban a világ több vezető politikusával folytatott egyeztetés után nem tett meg. A világ leggazdagabb embere, a Tesla autógyár és a SpaceX űripari vállalkozás vezetője, és az X (korábban Twitter) közösségi médiavállalat tulajdonosa a közelmúltban találkozott többek között Emmanuel Macron francia elnökkel, és Georgia Meloni olasz, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint Recep Tayyip Erdogan török államfővel.

Az üzletember 11 gyermek édesapjaként, a világ vezető elektromos autógyártójánál végzett fejlesztéseket is bemutatta, és a magyar államfői delegációt körbevezette az austini üzemben, amelynek éves kapacitása meghaladja a 250 ezer járművet.

A Sándor-palota tájékoztatása szerint a beszélgetés témái között az ukrajnai háború is szerepelt, amellyel kapcsolatban Elon Musk és Novák Katalin egyetértettek abban, hogy mielőbbi tűzszünetre és tartós békére van szükség. Novák Katalin tájékoztatta az X közösségi médium tulajdonosát a kárpátaljai magyarok helyzetéről, és örömét fejezte ki, hogy tárgyalópartnere támogatta a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását.

A magyar államfői látogatás egybeesett a Tesla központi irodaépületének megnyitásával a cég tavaly átadott, és jelenleg is bővítés alatt álló gyárának szomszédságában.

Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója a közmédiának elmondta, hogy a magyar államfő egyesült államokbeli látogatásának egyik kiemelt célja, hogy a népesedési problémák megoldását célzó lépésekhez szövetségeseket keressen. Ebbe a sorba illeszkedett a megbeszélés Elon Muskkal, valamint korábban Texas állam kormányzójával, Greg Abott-tal és Montana állam vezetőjével, Greg Gianforte kormányzóval tartott találkozó - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Novák Katalin és Greg Gianforte hétvégi találkozóján elhangzott, hogy "egy nemzet csak akkor erős, ha a családok erősek". Novák Katalin a családok védelmét és megerősítését közös ügynek nevezte. A megbeszélésen szóba került a munkahelyteremtés is, tekintve, hogy Montana államban az elmúlt években a munkanélküliséget sikerült 3 százalék alá szorítani. Greg Gianforte az északi szövetségi állam történetének legsikeresebb kormányzója, akit a legnagyobb többséggel választottak meg a politikai pozícióba.

A magyar államfő, szintén Montana államban, találkozott Steve Daines republikánus szövetségi szenátorral is.

A köztársasági elnök hivatalos látogatása kedden Utah állam fővárosában zárul, ahol Novák Katalin Spencer Cox kormányzóval tárgyal, és előadást tart egy egyetemen, a Brigham Young Universityn.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Novák Katalin Elon Muskkal találkozott Texasban Novák Katalin Elon Muskkal találkozott Texasban Novák Katalin Elon Muskkal találkozott Texasban Novák Katalin Elon Muskkal találkozott Texasban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!