Novák Katalin gazdaság együttműködésről és a közös értékek védelméről is tárgyalt Texas kormányzójával

Külföld, 2023.09.22

Texas állam ugyanazon értékek mellett áll ki, mint Magyarország - jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Austinban, amikor kétoldalú gyakorlati és elvi együttműködési lehetőségekről tárgyalt az Egyesült Államok meghatározó szövetségi állama, Texas kormányzójával.

Novák Katalin Texas kormányzójával tárgyalt Greg Abbott a találkozón elmondta, hogy Texas az Egyesült Államok gazdaságának motorja, a gazdasági fejlődést és munkahelyteremtést tekintve élen áll az Egyesült Államokban.

A kormányzó azt hangsúlyozta, hogy állama nagyon szívesen folytat üzletet a világgal, nyitott a gazdasági kapcsolatok felé. A szövetségi állam gazdasági fejlődését illusztrálva elmondta, hogy Texas önmagában is a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága lenne. Greg Abbott nyitottságát hangoztatta az együttműködésre, támogatásra, segítségre és közös munkára, amely érinti az autó- és űripar területét.

A megbeszélésen szót váltottak arról is, hogy Texas fejlett kőolaj- és gázipara milyen módokon segítheti Magyarország energiaigényének kiszolgálását, amelyben az együttműködés mind a magyar, mind az amerikai nemzetbiztonság érdekeit is szolgálhatja.

Novák Katalin elismerését fejezte ki a Texas által közelmúltban elért eredményeket tekintve. Kifejtette, hogy Magyarország számára fontosak az erős gazdasági kapcsolatok olyan szövetségi tagállamokkal, mint Texas. Az államfő kijelentette, hogy várakozással tekint a Magyarország és az Axiom Space houstoni központú űripari vállalat között a közelmúltban létrejött 65 millió dolláros szerződésre, különös tekintettel arra, hogy a partnerség elősegítheti a második magyar asztronauta eljutását a világűrbe.

Az államfő hozzátette, hogy a gazdaság és befektetési kérdések fontosak, ugyanakkor kiemelte a két fél által egyaránt képviselt értékeket, mint az illegális migráció elleni küzdelmet, a család értékét, emellett alapvető értékekként a biztonságot és a nemzetet.

A találkozón szóba kerültek a demográfiai kérdések, többi között a múlt héten tartott Budapesti Demográfiai Csúcs szerepe a világ előtt álló népesedési problémák kezelésében.

Novák Katalin egyesült államokbeli hivatalos látogatásának negyedik, Texas államban töltött napján találkozott befolyásos magyar származású amerikai közéleti szereplőkkel: Austinban George Friedman geopolitikai szakértővel, íróval, a Stratfor hírszerzési és stratégiai témákkal foglalkozó kiadó alapítójával, Dallasban Steve F. Udvar-Házy üzletemberrel, befektetővel, az Air Lease Corporation légiközlekedési vállalat ügyvezető elnökével.
(MTI)

Címkék

Novák Katalin Texas

Galériánk

Novák Katalin Texas kormányzójával tárgyalt Novák Katalin Texas kormányzójával tárgyalt Novák Katalin Texas kormányzójával tárgyalt
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!