Növekedéssel kezdte az évet a brit gazdaság

Külföld, 2024.03.13

Az elmúlt évet záró recesszió után növekedéssel kezdte az idei esztendőt a brit gazdaság.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése szerint januárban 0,2 százalékkal emelkedett a hazai össztermék (GDP) az előző hónaphoz képest.

Decemberben 0,1 százalékos, 2023 utolsó negyedévének egészében 0,3 százalékos GDP-csökkenést mértek Nagy-Britanniában.

A tavalyi harmadik negyedéven 0,1 százalékkal csökkent a brit gazdaság teljesítménye, Nagy-Britannia így technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a hazai össztermék.

Az ONS szerdán ismertetett becslése szerint a januárral zárult három hónapban is 0,1 százalékkal csökkent a GDP a tavaly októberben véget ért összehasonlító háromhavi időszakhoz mérve.

A legutóbbi aktivitási adatok ugyanakkor azt valószínűsítik, hogy véget érhetett a brit gazdaság recessziója.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a GDP 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,0-ra emelkedett februárban a januári 52,9-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 53,0-as februári kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének gyorsuló ütemű növekedésére vall.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója minapi meghallgatásán a londoni alsóház pénzügyi bizottságában kijelentette, hogy történelmi visszatekintésben "nagyon csekély" mértékű recesszióról volt szó, és a friss aktivitási adatok kifejezetten arra vallanak, hogy az idén fellendülés kezdődött a brit gazdaságban.

Bailey ugyanakkor egyértelmű utalást tett arra is, hogy a brit jegybank hamarosan kamatcsökkentési ciklust kezdhet. Úgy fogalmazott: "nem ésszerűtlenek" azok a piaci várakozások, amelyek már 2024-re a jegybanki kamatszint csökkenésével számolnak.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - 2021 decemberében, az infláció megfékezése végett agresszív szigorítási ciklust kezdett, és az addigi 0,10 százalékos mélységi rekordról tizennégy kamatemeléssel a jelenlegi 5,25 százalékra - 15 éves csúcsra - emelte alapkamatát.

A tizenkét havi brit infláció - amely 2022 októberében 11,1 százalékon, négy évtizedes csúcson tetőzött - idén januárban már csak 4 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!