Novemberi vietnami találkozóról állapodott meg az orosz és a kínai elnök

Külföld, 2017.10.26

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon megállapodott, hogy az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) Vietnamban november 6. és 11. között rendezendő csúcstalálkozóján személyesen is tárgyalnak majd egymással - közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

A két vezető abból az alkalomból egyezett meg erről, hogy Putyin szívélyesen gratulált Hszinek, amiért a Kínai Kommunista Párt (KKP) szerdán újabb öt évre megerősítette őt főtitkári tisztségében.

A Kreml szerint a két vezető megállapodott az együttműködés folytatásában az orosz-kínai baráti kapcsolatok fejlesztése érdekében, amelyek értékelésük szerint "példátlanul magas szintet értek el".

Pekingi tájékoztatás szerint Hszi a beszélgetés során Kína "átfogó stratégiai koordinációs partnerének" nevezte Oroszországot, és hangsúlyozta, hogy bármilyen szeszélyes változások is állnak be a nemzetközi körülményekben, azok nem változtatják meg Peking elkötelezettségét, hogy elmélyítse kapcsolatait Moszkvával.

Figyelemre méltó, hogy orosz-amerikai relációban az APEC-csúccsal kapcsolatban csak annyi hangzott el, hogy Szergej Rjabkov, az orosz diplomáciai tárca helyettes vezetője egy szerdai nyilatkozatában nem zárta ki Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter különtalálkozójának lehetőségét. Az elnöki szintű találkozó lehetőségéről eddig nyilvánosan nem ejtettek szót Moszkvában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!