Nyolc amerikai szövetségi államban tartottak előválasztást, előretörtek a nők

Külföld, 2018.06.06

Az Egyesült Államok nyolc szövetségi államában tartottak előválasztásokat, amelyeken minden korábbinál több női jelöltre voksolhattak.

A szerdán ismertté vált eredmények szerint Kaliforniában korántsem biztos a demokraták győzelme az ősszel tartandó félidős választásokon.

Kedden Alabamában, Mississippiben, Új-Mexikóban, New Jerseyben, Iowában, Dél-Dakotában, Montanában és Kaliforniában tartottak előválasztásokat, amelyek során republikánusok és demokrata pártiak egyaránt megválasztották képviselő-, illetve szenátorjelöltjeiket az őszi, úgynevezett félidős választásokra.

Az amerikai politikai osztály és a közvélemény elsősorban Kaliforniára figyelt, s még Donald Trump is Twitter-bejegyzésekkel buzdította voksolásra az ottani republikánusokat. Ez az a tagállam ugyanis, ahol a legerősebb a Demokrata Párt, s a demokraták abban reménykednek, hogy ősszel Kaliforniában átütő győzelmet aratnak, és a szövetségi képviselőházban így megdönthetik a republikánus többséget. Ennek több következménye lehet, lapvélemények szerint a demokraták arra törekednének, hogy - a republikánus többség híján - megindítsák az alkotmányos eljárást Donald Trump elnök elmozdítására.

A kaliforniai választási rendszer sajátosságai következtében a választásokon győztes első két helyezett méri össze erejét az országos megméretésen, függetlenül attól, hogy melyik párt képviselője. A déli állam egyes választási körzeteiben minden korábbinál több demokrata párti jelölt indult a választó kegyeiért, s elemzők attól tartottak, hogy az ősszel demokrata párti politikus kerül szembe demokrata pártival. Ez nem következett be, a választók több visszalépést könyvelhettek el. Viszont rendkívül nagy számban jelentek meg az urnáknál a republikánus szavazók, ami elemzők szerint azt jelzi: korántsem egyértelmű, hogy az ősszel a demokraták győznek Kaliforniában.

A várható éles választási küzdelmet jelzi, hogy az állam 48. számú választói körzetében, ahol a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton demokrata párti jelölt nyert, most a republikánus Dana Rohrabacher újrajelölése - és várható újraválasztása - mellett döntöttek a szavazók, méghozzá elsöprő többséggel.

Kalifornia több választókörzetében republikánusok győztek, amit szerdai Twitter-bejegyzésében Donald Trump elégedetten nyugtázott.

New Jerseytől Iowán át Új-Mexikóig sok helyen női jelöltek arattak győzelmet. A CBS televízió adatai szerint az idén 476 női jelölt indul a választásokon, és az eddigi előválasztásokon mind a republikánus, mind a demokrata párti jelöltek mindenütt nagyon jól szerepeltek. Dél-Dakotában például a republikánusok kormányzójelöltje nő lesz. Az őszi félidős választásokon - vagyis Donald Trump elnökségének félidejében - teljes egészében megújítják a 435 tagú képviselőházat, és újraválasztják a 100 tagú szenátus 35 politikusát. Ezen kívül 39 államban kormányzóválasztás is lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!