Öböl-menti viszály - Az amerikai elnök telefonon egyeztetett a katari emírrel

Sport, 2017.06.08

Donald Trump amerikai elnök szerdán telefonon egyeztetett Tamím bin Hamad ász-Száni katari uralkodóval.

A telefonhívást az amerikai elnök kezdeményezte, s mint a Fehér Ház közleményben jelezte: Donald Trump felajánlotta segítségét Tamím emírnek a Katar körül kialakult válság enyhítéséhez.

A közlemény szerint Trump "megismételte, hogy egy egységes Öböl-menti Együttműködési Tanács és egy erős partnerkapcsolat az Egyesült Államok és az Öböl-menti Együttműködési Tanács között alapvető fontosságú a terrorizmus legyőzéséhez és a térség stabilitásának előmozdításához".

Donald Trump hangsúlyozta a katari emírnek, hogy Washington kész valamennyi érintett fél között közvetíteni a nézetkülönbségek elsimítása érdekében, ha szükséges, akár a Fehér Házban megtartott találkozó keretei között is.

Elemzők felhívják a figyelmet, hogy az elnök álláspontja híven tükrözte Rex Tillerson külügyminiszternek a héten többször is hangoztatott állásfoglalását, miszerint az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy segítsen az Öböl-menti Együttműködési Tanácsnak az egység kikovácsolásában.

Trump elnök kedden - szintén telefonon - Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal tárgyalt. A vahhábita királyság uralkodójának szintén az Öböl-menti országok egységének fontosságát hangsúlyozta, leszögezve, hogy ennek "sorsdöntő szerepe van" a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának garantálásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!