Öböl menti válság - Merkel közvetlen tárgyalásokat sürget a válságban érintett országoktól

Sport, 2017.09.15

Minél hamarabb közvetlen tárgyalásokat kell kezdeniük a közel-keleti Perzsa-öböl menti válságban érintett országoknak, és olyan megoldást kell kidolgozniuk, amellyel valamennyien arcvesztés nélkül tudják lezárni a konfliktust - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a katari emírrel folytatott megbeszélése után.

Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Németország támogatja és nagyra becsüli Kuvait és az Egyesült Államok közvetítői erőfeszítéseit.

Az érintetteknek mielőbb közvetlenül is tárgyalniuk kell egymással, méghozzá zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kizárásával, mert csak olyan megbeszélések vezethetnek méltányos megoldáshoz, amelyekről nem lehet másnap minden részletet elolvasni az újságban - mondta Angela Merkel, kiemelve, hogy a valamennyi fél méltóságának megőrzését szolgáló kompromisszumot "nem a piactéren, hanem nyugodt tárgyalásokon" lehet elérni.

Hozzátette: a katari emír biztosította őt arról, hogy országa mindent megtesz a nemzetközi iszlamista terrorizmus visszaszorításáért.

Aláhúzta, hogy a válság lezárása azért is sürgető, mert a térség "hatalmas kihívások" előtt áll, aminek belátásához elég figyelembe venni azt, hogy Jemenben valószínűleg már 650 ezren betegedtek meg kolerában.

Tamím bin Hamad ász-Száni hangsúlyozta, hogy a dohai vezetés készen áll tárgyalóasztalhoz ülni az országot több mint 100 napja blokád alatt tartó erőkkel.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és szövetségeseik júniusban szakítottak meg minden kapcsolatot Dohával. Blokád alá vonták a Perzsa-öbölben, egy apró félszigeten fekvő országot arra hivatkozva, hogy Katar beavatkozik belügyeikbe, és terroristákat támogat. Emellett feltételeket szabtak Dohának, melyek között szerepel például az al-Dzsazíra hírtelevízió bezárása, és Katar Iránnal fenntartott kapcsolatainak mérséklése. Doha visszautasította a vádakat, és elzárkózott az ultimátum teljesítésétől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!