Offshore-botrány - Porosenkónak azért nem alapítottak offshore céget, mert túl kockázatosnak találták

Külföld, 2017.11.06

Elutasította az Appleby ügyvédi iroda, hogy Petro Porosenko ukrán elnök számára offshore céget alapítson az Ír-tengerben fekvő, a brit szigetekhez tartozó Man-szigeten, mert túl kockázatosnak találta az ügyletet - hozta nyilvánosságra hétfőn az UNIAN ukrán hírügynökség a Szlidsztvo.Info internetes portálra hivatkozva.

Vasárnap Paradise-iratok (Paradise Papers) címen újabb adatbázis került nyilvánosságra, amelyben vezető közéleti személyiségek és világhírességek által létrehozott offshore vállalatok szerepelnek. Az adatbázis két offshore-specialistától, a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Applebytól és a szingapúri székhelyű Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságtól tartalmaz iratokat, 13,4 millió dokumentumból áll, feldolgozásában világszerte 96 szerkesztőség vett részt csaknem 400 újságíróval.

Az ukrán elnököt képviselő Avellum ukrán ügyvédi iroda a közzétett dokumentumok tanúsága szerint 2014 júniusában, rögtön Porosenko államfői beiktatását követően levélben fordult az Applebyhoz. Ebben leírták, hogy a Porosenko tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat terjeszkedni szeretne a nemzetközi piacon, ezért új vállalatcsoportot készülnek létrehozni Luxemburgban, amelynek egy alvállalkozó holdingját pedig Hollandiában jegyeznék be. Hozzátették, hogy a luxemburgi cég adóügyeit egy Cipruson bejegyzett vállalat kezeli majd. Utóbbihoz offshore cégek tartoznak majd, ezek közé szeretett volna az ukrán ügyvédi iroda bejegyeztetni egyet a Man-szigeten. Ez az offshore vállalat az Avellum ígérete szerint rendelkezett volna részvények fölött és haszonrészesedéssel is, továbbá a részvényei eladhatók lettek volna. A Man-szigeti jogászok azonban kockázatosnak minősítették az ügyletet, és nem mentek bele.

Ezután lépett a képbe a panamai Mossack Fonseca iroda, amely végrehajtotta a kívánt cégalapításokat. Ettől az irodától szivárgott ki azonban tavaly tavasszal egy hatalmas adatmennyiség különböző offshore cégekről és tulajdonosaikról, akik között szerepelt Porosenko neve is. Az államfő a Roshen vállalat aktívumainak szerkezetátalakítására több offshore vállalatot hozott létre. Porosenko akkori magyarázata szerint csak azért kellett offshore cégeket alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja, miután más módon nem talált rá vevőt. Az ukrán jogszabályok szerint az államfő nem köteles eladni cégeit, de közvetlenül nem folytathat üzleti tevékenységet. Porosenko számára a Roshen eladása azonban politikai presztízskérdés, mivel elnökké választásakor nyilvánosan megígérte ezt, amit viszont azóta sem tett meg. Ehelyett a Rothschild cégcsoporttal kötött úgynevezett bizalmi szerződést, amelyben átadta a Roshen irányítását, és megbízást adott a vállalat értékesítésére.

Porosenko határozottan cáfolta azt, hogy az offshore vállalatokat adófizetés elkerülésére használta volna.

A Szlidsztvo.Info ukrán portál a két offshore-botrányt kirobbantó Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) ukrán partnereként kapta meg az iratokat. Az oknyomozásban részt vevő újságírók szerint a most nyilvánosságra került iratok megkérdőjelezik Porosenko azon állítását, hogy nem adóelkerülésre akarta használni az offshore vállalatokat.

A Forbes-Ukrajina című újság tavaly márciusban megjelent számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!