Ökölvívó olimpiai kvalifikációs torna - Újabb kvóta reményében indul a magyar csapat - ELŐZETES

Külföld, 2024.05.23

A már meglévő háromhoz még legalább egy újabb kvótát tenne hozzá a magyar ökölvívó-válogatott a sportág utolsó, pénteken kezdődő olimpiai kvalifikációs versenyén, Bangkokban.  

A magyar bokszolók már felülmúlták az előzetes elvárásokat azzal, hogy a tavalyi Európa Játékokon és az év elején rendezett olaszországi kvótaszerző tornán összesen három párizsi indulási jogot szereztek. Ugyanakkor az elmúlt időszakban, különösen a néhány hete zárult Európa-bajnokságon mutatott formák alapján nem elképzelhetetlen az újabb kvóta, vagy akár kvóták megkaparintása Thaiföldön.

A belgrádi kontinensviadalon hat magyar érem született, s ezekből három olimpiai súlycsoportban. Ez utóbbi háromból az egyik dobogós, Kovács Richárd (63,5 kg) már közel egy éve készülhet a játékokra, ugyanakkor a másik kettő, az 51 kg-ban második Bernáth Attila és az 54 kg-ban harmadik Lakotár Hanna Thaiföldön igyekszik kivívni az ötkarikás szereplés jogát.

Bernáthon és Lakotáron kívül öt versenyző, Szűcs Szabina (57 kg), Kuhta Vlagyiszlava (60 kg), Nakota Veronika (75 kg), Veres Roland (57 kg) és Fehér Koppány (92 kg) lép ringbe a versenyen. A konkurencia óriási lesz, mivel hatalmas mezőny gyűlt össze Bangkokban: a hét férfi súlycsoportban 381, a hat nőiben pedig 197 bokszoló szerepel.

A magyar érdekeltségű súlycsoportok közül a férfi 51 és 92, valamint a női 54, 57, illetve 75 kg-ban négy-négy kvótát osztanak, azaz ezekben az elődöntőbe kell jutni a sikerhez. A férfi 57 és a női 60 kg-ban viszont csupán három-három párizsi hely kiadó, vagyis a korábbi Eb-bronzérmes Veres Rolandnak, illetve Kuhta Vlagyiszlavának még a négy között is kellene nyernie egy meccset az olimpiáért.

Balzsay Károly szakmai igazgató az M1 aktuális csatornának a héten elárulta, hogy a magyarok már a múlt héten elutaztak Bangkokba, így az átállással már megküzdöttek és a versenyre koncentrálnak. A korábbi szövetségi kapitány, versenyzőként profi világbajnok szakember arról is beszélt, hogy még egy kvótának nagyon örülnének a szövetségben és úgy gondolja, erre talán Bernáth Attilának van a legnagyobb esélye, ha azt a formát mutatja Thaiföldön, amit a belgrádi Eb-n. Balzsay szerint a négy női versenyző közül háromnak szintén van reális esélye a kvótaszerzésre, míg az elmúlt időszakban kisé hullámzóan teljesítő Veres Rolandról - aki a tavalyi EJ-n egyetlen sikerre volt Párizstól - azt mondta, hogy sérülések hátráltatták az elmúlt időszakban, a nem várt vereségek pedig nem tettek jót az önbizalmának, de reméli, hogy a mostani viadalon a régi formáját hozza majd.

A bangkoki verseny pénteki nyitónapján éppen Veres Roland lesz majd az egyedüli magyar érdekelt. A korábbi kick-box-világbajnok öklöző uruguayi ellenféllel csap majd össze a 32 közé jutásért.

A párizsi olimpiára korábban Hámori Luca (66 kg), Kovács Richárd (63,5 kg) és Akilov Pylyp (80 kg) szerzett indulási jogot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!