Olasz kormányalakítás - Szakértők: a Liga és az Öt Csillag stabil többséget szerezne egy új választáson

Külföld, 2018.05.31

Tanács-Mandák Fanni és Molnár Anna Olaszország-szakértők szerint ha előrehozott választások jönnének Olaszországban, a jelenleg a kormányalakításról újra egyeztető Liga és Öt Csillag Mozgalom (M5S) még meggyőzőbb többséget szerezne.

A két szakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán csütörtökön, hogy Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és Matteo Salvini, a Liga vezetője között újraindult az egyeztetés a két párt közös kormányának felállítására.

Molnár Anna azt mondta, ha előrehozott választás jön, azt legkorábban június végén, de inkább ősszel tarthatják. Ez a Ligának állhat érdekében - folytatta -, hozzátéve, a párt a legutóbbi választások óta növelte támogatottságát, körülbelül 28 százalékon áll, és ha a két említett párt együtt indulna, akkor mintegy 55 százalékot kaphatnának.

Tanács-Mandák Fanni közölte, több elemzés szerint ha együtt maradna ez a formálódó koalíció, egy előrehozott választáson az egyéni körzetek több mint 90 százalékát is megnyerhetnék, ami stabil többséget jelentene a parlamentben.

Jelezte: jelenleg is vitáznak alkotmányjogászok arról, Sergio Mattarella államfő megtehette volna-e, hogy megvétózza Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, mert az alkotmányban nem szerepel ez a vétó, ugyanakkor a közelmúltban több ilyen eset is történt. Szerinte ez azonban kivétel, mert Savonát politikai nézetei miatt utasította el a köztársasági elnök.

Molnár Anna erről úgy vélekedett, szerinte Olaszország iránt érzett felelőssége miatt nem támogatta a pénzügyminiszter-jelöltet az államfő, hiszen Paolo Savonának kifejezetten euróellenes kijelentései voltak, és Sergio Mattarella attól tartott, hogy emiatt elképzelhetővé válhat a kilépés az eurózónából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!