Olasz sajtó: a Vatikán elszállította Hongkongból teljes diplomáciai archívumát

Külföld, 2020.07.30

A szentszéki diplomácia átszállított a Vatikánba minden dokumentumot  Hongkongban működő képviseletéről - jelentette az olasz sajtó csütörtökön, miután amerikai források közlése szerint kínai hekkerek törték fel a katolikus egyház hongkongi intézményének számítógépes rendszerét.

A Corriere della Sera olasz napilap kínai tudósítója megerősítette az információt, miszerint "kínai kémek" jutottak be a szentszéki diplomácia hongkongi képviseletének számítógépes rendszerébe. A Holy See Study Mission elnevezésű intézmény a Kína területén lévő katolikus egyházmegyékkel tartja a kapcsolatot.

Az "informatikai csali" egy email-üzenet volt, amely a szentszéki államtitkárság fejléces leveleként érkezett Edgar Pena Parra érsek aláírásával. Az érsek üzenete Pietro Parolin szentszéki államtitkár nevében részvétét fejezte ki egy kínai püspök halála miatt.

A hekkertámadást elsőként a Recorded Future amerikai kiberbiztonsági cég jelezte a sajtón keresztül, és a trójai falóként felhasznált emailt a RedDelta nevű csoporthoz kötötte, amelynek szálai a Corriere szerint a kínai titkosszolgálathoz vezetnek. A Corriere megjegyezte, hogy a hekkercsoport megszerezhetett egy eredeti vatikáni levelet vagy hamisította azt.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője korábban úgy reagált a hírre, hogy Kína a kiberbiztonság védelmezője. Hozzátette, hogy feltételezések helyett tényekkel kell alátámasztani a vádakat.

A Corriere hangsúlyozta, hogy a Vatikán rég gyanút fogott, és a szentszéki diplomácia már tavaly nyáron kiürítette a Hongkongban működő képviselete archívumát. Az évtizedek alatt felhalmozódott bizalmas dokumentumokat először a Fülöp-szigetekre, majd onnan a Vatikánba szállították. A Vatikán attól tartott, hogy a kínai hatóságok lefoglalják vagy megsemmisítik őket - írta az olasz napilap.

Az újság szerint a Vatikán és Kína közötti bizalmat a 2018-ban aláírt megállapodás sem növelte. A megállapodás, melynek részletes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, a püspökök kinevezésére vonatkozik, vagyis Kína elfogadta, hogy az ázsiai ország püspökeit a katolikus egyház nevezi ki, és ezért cserébe a Vatikán elismerte a korábban Peking által kinevezett püspököket. A megállapodás szeptemberben jár le, a felek külön bejelentés nélkül meghosszabbíthatják hatályát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!