Olasz belügyminiszter: a Mare Nostrum misszió az év végén fejeződik be

Külföld, 2014.10.31

Angelino Alfano olasz belügyminiszter pénteken bejelentette, hogy november elsejétől a Mare Nostrum olasz katonai-humanitárius küldetés mellett elindul a szintén az Észak-Afrikából Európába tartó illegális bevándorlókat segítő EU-misszió is. A Mare Nostrum pedig két hónap múlva teljesen lezárul.

A Földközi-tengeren fokozatos lesz az átállás. A Mare Nostrum misszióban szolgáló olasz hadihajók mellett november elsejétől a Frontex európai uniós határvédelmi ügynökség tagállamainak tengeri egységei is megjelennek. Az EU-misszió a Triton nevet kapta. Az átmeneti fázis két hónapig tart, a Mare Nostrum december végére befejeződik - jelentette be Angelino Alfano.

"Európa döntött és tengerre szállt. A következő bátor lépés az lenne, ha az EU ott létesítene menekült- és befogadótáborokat, ahonnan az illegális bevándorlók elindulnak, vagyis Afrikában. Aki be akar lépni az európai államokba menekültként, Észak-Afrikában adja be kérelmét" - hangoztatta az olasz belügyminiszter.

Angelino Alfano hozzátette, hogy a Mare Nostrum és a Triton közötti különbség az lesz, hogy az olasz katonai-humanitárius misszió a nemzetközi vizeken is segített a bajba jutott illegális bevándorlóknak. A Triton hatásköre viszont az olasz partoktól harminc mérfölddel délre, vagyis az EU hivatalos határvonalán véget ér. Az olasz belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a tavaly októberben indult Mare Nostrum mostanáig 114 millió eurójába került az olasz adófizetőknek, és eddig 558 beavatkozással 100 250 embert segítettek az olasz partokra, 728 emberkereskedőt tartóztattak le. Az utóbbi egy év alatt 499 illegális bevándorló veszett a tengerbe, miközben Észak-Afrikából a délolasz partok felé tartott, 1446 az eltűntek száma.

Gil Arias Fernández, a Frontex igazgatója korábban hangsúlyozta, hogy a Triton misszió nem tudja teljes mértékben átvenni a Mare Nostrum feladatait. Elmondta, hogy a Triton küldetésben huszonhat európai tagállam vesz részt emberekkel és eszközökkel. A missziót havonta 2,6 millió euróval finanszírozzák.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi alapítvány is aggodalmát fejezte ki a Mare Nostrum tervezett befejezése miatt, hangsúlyozva, hogy az olasz misszió nélkül újabb tragédiák történhetnek a Földközi-tengeren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!