Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Olasz belügyminiszter: az olasz és a líbiai kormány együtt állítsa le az embercsempészetet

Külföld, 2017.07.13

Megegyezést ajánlott a líbiai hatóságoknak a migrációt mozgató afrikai embercsempészet megfékezése érdekében Marco Minniti olasz belügyminiszter csütörtökön Tripoliban, ahol Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel, valamint 13 dél-líbiai város polgármesterével tárgyalt. Eközben több mint 7 ezer ember tart ismét egyszerre az olasz partok felé.

Marco Minniti az ENSZ által elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzzsal az afrikai országból Olaszország déli partjaira tartó migráció megfékezéséről egyeztetett. Az olasz média beszámolói szerint a megbeszélésen részt vett a líbiai kormány további öt minisztere is. Fájez esz-Szarrádzs kijelentette, a líbiai kormány azon dolgozik, hogy csökkentse az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást - számolt be a találkozóról a Tripoliban működő olasz nagykövetség Twitter-fiókja.

Marco Minniti és az olaszországi önkormányzatokat tömörítő Anci delegációja 13 dél-líbiai város polgármesterével is egyeztetett. Az olasz belügyminiszter arra szólította fel a líbiai polgármestereket, "egyezzenek meg" az olaszokkal az embercsempészettel szembeni fellépésben. Az Anci felajánlotta, hogy kész testvérvárosi programot indítani a líbiai városokkal.

Az olasz kormány régóta dolgozik Líbia déli határvédelmének megerősítésén azzal a céllal, hogy feltartóztassa a közép-afrikai országokból induló és Líbiába itt belépő migránsok tömegeit.

Korábban az olasz kormány a Líbia déli részét uraló törzsi klánokkal Rómában békemegállapodást tudott aláíratni, amelyért cserébe Róma jelentős anyagi támogatást ígért nekik.

Renato Brunetta az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt képviselőházi frakcvióvezetője szerint hiába jár az olasz belügyminiszter rendszeresen Líbiába, a római kormány "tehetetlen az invázióval szemben". Brunetta hangsúlyozta, hogy jelenleg tíz mentőhajó fedélzetén több mint 7 ezer ember tart a dél-olaszországi partok felé, akiket az utóbbi órákban Líbiánál mentettek. Roberto Calderoli az Északi Liga politikusa azt kérdezte, minek mentettek több ezer embert egyenesen Líbia partjainál.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!