Olasz ellenzék: a római kormány a migrációval szemben teljesen erőtlen és semmit nem tud elérni az EU-tól

Külföld, 2017.07.06

Erőtlennek és nevetségesnek nevezték a római kormány migrációs politikáját az olasz jobbközép ellenzék képviselői csütörtökön. Szerintük az olasz kormány az EU Tallinnban zajló informális belügyminiszteri találkozójáról is üres kézzel tér haza.

Beppe Grillo az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője úgy vélte, "a bolondját járatják az olaszokkal" és az olasz kormánynak egyedül azt sikerült elérnie, hogy egész Európa "bezárta előttünk kapuit".

Az ellenzéki politikai erő vezetője így kommentálta a Tallinnban zajló miniszteri találkozó első napját, amelyen a résztvevők nemet mondtak arra az olasz javaslatra, hogy más országok kikötőit is nyissák meg a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsokkal teli hajók előtt. Marco Minniti olasz belügyminiszter erről az olasz sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Róma nem adja fel, annak ellenére, hogy a kikötők megnyitásásáról és a migránsok befogadásáról valóban "ellentétesek" a vélemények Európában.

Beppe Grillo szerint a római kormánynak most arra kell választ adnia, "hogyan jutunk ki ebből a helyzetből, miközben üres kézzel és nyitott kikötőkkel tér vissza Tallinnból".

Matteo Salvini az Északi Liga vezetője Facebook-profilján azt írta, "Franciaország, Spanyolország, Belgium és Hollandia lezárja kikötőit a migránsokkal teli hajók előtt. Málta egyetlen egyet se fogad be. Németországnak és Ausztriának elege lett, Magyarország a fegyveres erőket veti be, miközben Olaszország hatalmas menekülttábor lesz (...), mások zárnak és védekeznek".

Éles vitát okozott Olaszországban Emma Bonino egykori olasz külügyminiszter, volt EU-biztos csütörtöki kijelentése is, miszerint Matteo Renzi volt kormányfő egyezett meg az EU-val még 2014-ben arról, hogy a földközi-tengeri mentéseket Itália koordinálja, így a mentett embereket mind Olaszországba szállítják. Renato Brunetta az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) képviselőházi frakcióvezetője szerint ha Emma Bonino kijelentései igaznak bizonyulnak, "Matteo Renzi elárulta Olaszországot" és Renzit és kormányát terheli felelősség az Olaszországba érkező "invázió" miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!