Orbán Viktor a Kínai Építési Bank elnökével tárgyalt

Külföld, 2023.10.16

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Tien Kuo-livel, a Kínai Építési Bank (CCB) elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, ismertetve a tárgyaló felek közös sajtónyilatkozatát.

A dokumentum szerint október 16-án Tien Kuo-li fogadta a magas rangú delegációt, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezetett, és a küldöttséget elkísérte a Taohszianghu technológiai innovációs élményközpont megtekintésére.

A közlemény szerint Tien Kuo-li szívélyesen üdvözölte Orbán Viktort és a küldöttséget. Áttekintették a Magyarországgal az elmúlt években folytatott baráti dialógust és együttműködést, továbbá a kínai vezető elismerését fejezte ki a magyar kormányfő által támogatott Keleti nyitás stratégiája és az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés által az elmúlt években elért gyümölcsöző eredményekért.

A vendéglátó köszönetet mondott a magyar kormánynak, valamint a CCB magyarországi fiókjának nyújtott útmutatásért és támogatásért, és világossá tette, hogy a CCB a magyarországi fiók megnyitását új kiindulópontként fogja kezelni, hogy jobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson mindkét ország ügyfeleinek, és további lendületet adjon a kétoldalú partnerségnek.

"Magyarország több mint tíz Nobel-díjassal büszkélkedhet, és idén újabb két magyar tudós kapott Nobel-díjat, ami ismét megmutatja a világnak a magyarok tudományos és innovációs tehetségét" - hangoztatta Tien Kuo-li.

"Az elmúlt években a CCB komoly előrelépést ért el a pénzügyi technológiai (FinTech) megoldások területén. Most a CCB FinTech termékinnovációs laboratóriumot hozott létre Magyarországon, hogy felhasználva a kínai piaci kapacitást és alapokat, valamint a két ország technológiai szaktudását (know-how), Magyarországgal együttműködve feltárjuk a FinTech terület jövőbeli irányait. Remélem, hogy az együttműködés további sikertörténetekkel járul majd hozzá a Kína és Magyarország közötti partnerséghez" - fejtette ki a közös nyilatkozat szerint a kínai partner.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben Magyarország továbbra is elkötelezett a Keleti nyitás, valamint a Kínával folytatott párbeszéd és együttműködés erősítése mellett. Köszönetet mondott a CCB által Magyarországnak az elmúlt években nyújtott támogatásért.

A miniszterelnök gratulált a CCB magyarországi fiókjának megnyitásához, és bölcs döntésnek nevezte azt. A két ország közötti kapcsolatok szorosabbá válásával az elmúlt években a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés jelentős növekedéssel a következő szintre lépett - szögezte le a kormányfő, és hozzátette, hogy a CCB Magyarországi szívesen látott partner a magyarországi elektromosautó-gyártás (EV) területén és új energiaprojektekben, valamint a számos más területen is folytatott együttműködésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!