Őrizetbe vettek egy volt ukrán parlamenti képviselőt Németországban sajtóértesülések szerint

Külföld, 2019.12.03

Őrizetbe vették Németországban az ukrán hatóságok kérésére Olekszandr Oniscsenko volt parlamenti képviselőt, akit Ukrajnában nagy értékű csalással és pénzmosással gyanúsítanak - közölte kedden az ukrán Szabadság Rádió saját forrásaira hivatkozva.

Az ukrán politikust még múlt pénteken Aachenben vették őrizetbe a német hatóságok az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) és a korrupcióelleni küzdelemre szakosodott ügyészség (SZAP) kérelme alapján.

Németországban ezután bíróság dönt arról, hogy kiadják-e a volt képviselőt Ukrajnának, valamint arról, hogy az eljárás alatt végig őrizetben kell-e maradnia.

Oniscsenko 2012 és 2019 között két cikluson át volt parlamenti képviselő. Előbb a Viktor Janukovics Moszkva-barát volt elnök mögötti Régiók Pártja színeiben, majd 2014-ben függetlenként került a parlamentbe. Az idei választásokon is indulni akart, de a Központi Választási Bizottság (CVK)elutasította a regisztrálást jelöltként, mivel az elmúlt öt évben nem tartózkodott folyamatosan Ukrajnában.

A NABU 2015-ben indított ellene nyomozást földgázügyetek során elkövetett csalás miatt, amellyel a korrupcióellenes iroda szerint mintegy 3 milliárd hrivnya, azaz több mint 35,5 milliárd forint kárt okozott bűntársaival az államnak. Az ukrán parlament 2016 nyarán megfosztotta őt mentelmi jogától, és engedélyezte őrizetbe vételét, valamint letartóztatását - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. A politikus azóta külföldön tartózkodott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!