Orosz diplomata: Putyin újraválasztása az amerikai elszigetelési kísérletek ellen hathat

Külföld, 2018.03.20

Moszkva arra számít, hogy az orosz elnökválasztás eredménye változást hoz azoknak az amerikai politikusoknak a gondolkodásmódjában, akik Oroszország elszigetelésére törekedtek - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, amikor kedden Moszkvában a kormányzó Egységes Oroszország párt parlamenti képviselőivel és újságírókkal találkozott.

Megismételte, hogy Oroszország nyitott a párbeszédre. Úgy vélekedett, hogy az orosz-amerikai együttműködésnek már az első eredményei is "radikálisan megváltoztatnák a légkört a világban". Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ennek az együttműködésnek sok ellenfele van, de, mint mondta, az orosz diplomáciai tárca dolgozni fog ennek a problémának a meghaladásán.

Elmondta, hogy a Mike Pompeo amerikai külügyminiszter-jelölttel való kapcsolatfelvétel a szenátusi megerősítés után lesz aktuális. Úgy vélekedett, hogy nem kell a Fehér Házban végbemenő személycseréket drámai vagy rendkívüli eseményként felfogni.

Fájlalta, hogy Nagy-Britannia "szennyel öntözi" Oroszországot, ahelyett, hogy együttműködne vele Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és a lánya angliai megmérgezésének felderítésében. Elmondta, hogy az incidens ügyében Moszkva mielőbbi magyarázatot vár a brit féltől. Úgy vélekedett, hogy London a szövetségeseivel együtt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) kívánja felhasználni arra, hogy alátámassza az Oroszországgal szemben megfogalmazott vádjait.

Megismételte, hogy Moszkva provokációnak tartja a brit magatartást. Mint mondta, Csehország és Svédország tiltakozása az erre vonatkozó orosz állítás ellen nem jelenti azt, hogy ez a két ország - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett - ne lennének képesek a mérgezéshez állítólag felhasznált Novicsokhoz hasonló típusú szerek előállítására. Megismételte a korábban Marija Zaharova külügyi szóvivő által is elmondott állítást, miszerint sem a Szovjetunióban, sem Oroszországban nem állítottak elő Novicsok elnevezésű vegyi fegyvert.

Rjabkov megemlítette, hogy Oroszország felszólította az Egyesült Államokat: feltételek nélkül mondjon le arról a tervéről, hogy csapást mérjen a szíriai kormányerőkre vagy Damaszkuszra, ami agressziónk minősülne. Mint mondta, további kísérletek is történhetnek olyan jelenetek megrendezésére, amelyek azt lennének hivatottak bizonyítani, hogy a szíriai hadsereg vegyi fegyvert vetett be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!