Orosz elnökválasztás - Borisz Nagyezsgyin jelöltségét visszautasította a választási bizottság

Külföld, 2024.02.08

Nem hagyta jóvá az orosz Központi Választási Bizottság Borisz Nagyezsgyin ellenzéki politikus indulását a márciusi elnökválasztáson - tudatta maga a politikus a Telegramon.

Nagyezsgyin bejelentette, nem ért egyet a testület döntésével, és a legfelsőbb bírósághoz fordul. Az RBK gazdasági hírportál választójogi szakértőkre hivatkozva közölte, hogy a panasz elbírálása első fokon öt-tíz napig tarthat, és ugyanennyi időt vehet igénybe a fellebbezésé is.

A központi választási bizottság először február 5-én számolt be arról, hogy hibákat talált azokban az aláírásokban, amelyeket Nagyezsgyin és hívei gyűjtöttek össze jelöltségének támogatására, és hogy az aláírások egy része elhunyt embereké volt.

Nyikolaj Bulajev, a Központi Választási Bizottság elnökhelyettese a testület csütörtöki ülésén elmondta, hogy az aláírásgyűjtő ívek ellenőrzésével foglalkozó munkacsoport 60 ezer szúrópróbaszerűen kiválasztott aláírásból 9147-et talált érvénytelennek.

A támogató aláírások között szerepelt 11 elhunyt személyé is. Az érvénytelen aláírások aránya a munkacsoport szerint meghaladja a 15 százalékot, ami háromszor magasabb a támogató aláírások esetében megengedett küszöbnél. Az érvényes aláírások száma a bizottság szerint 95587 a megkövetelt 100 ezer helyett.

"Több mint kétszázezer aláírást gyűjtöttem össze Oroszország-szerte. A gyűjtést nyíltan és becsületesen végeztük. A központunknál és a gyűjtőpontokon kialakult sorokat az egész világ figyelte" - reagált Nagyezsgyin a bizottság közlésére. Kijelentette, hogy a választási indulás élete legfontosabb politikai döntése, és nem mond le szándékáról.

Nagyezsgyin korábban bírálta a Kreml által "különleges hadműveletnek" nevezett ukrajnai háborút, amelyet végzetes hibának nevezett, és azt mondta, hogy megpróbálná tárgyalások útján lezárni.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ellenzéki politikus bejegyzésének elutasítására reagálva azt hangoztatta, hogy az általa összegyűjtött aláírások közül sok hibás volt és érvénytelen.

"Itt nincs mit kommentálni, a Központi Választási Bizottság egyértelműen betartja a jelöltekre vonatkozó szabályokat" - mondta Peszkov.

A választási testület csütörtökön Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt vezetőjének nyilvántartásba vételét is elvetette. Nála 96019 aláírást találtak érvényesnek, 8979-et pedig érvénytelennek. A testület a párton kívüliként szereplő Rada Russzkih divat- és Anatolij Batasev környezetvédelmi blogger regisztrációját is elutasította, mert kevés aláírást nyújtottak be.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy négy jelölt szerepel majd a szavazólapon: Vlagyiszlav Davankov, az alsóház elnökhelyettese (az Új Emberek parlamenti párt tagja), Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (pártonkívüli, a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatottja), Leonyid Szluckij, az alsóház külpolitikai bizottságának elnöke (az Oroszországi Liberális Demokrata Párt elnöke) és Nyikolaj Haritonov, az alsóház távol-keleti és sarkvidéki fejlesztési bizottságának vezetője (az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának tagja). A neveket az orosz ábécének megfelelően rendezték ebbe a sorrendbe.

Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át - március 15-én, 16-án és 17-én - tartják. Most első alkalommal online is lehet majd szavazni, a 89 régióból 29-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!