Orosz elnökválasztás - Visszalépett a jelöltségtől Szergej Baburin

Külföld, 2024.01.30

Visszalépett az elnökjelötségtől kedden Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, és a hivatalban lévő államfő, Vlagyimir Putyin támogatására szólított fel.

Baburin szerint pártjának aktivistái és önkéntesei összegyűjtötték a bejegyzéséhez szükséges aláírásokat, azonban, mint mondta, "a Nyugat Oroszország elleni ádáz háborúja" és a vérontás közepette, amelyet az ukrán "nácik" követnek el orosz városokban és falvakban, élete "talán legnehezebb döntését" hozta meg a visszalépéssel.

"A haza számára nehéz órában nem annak van itt az ideje, hogy a nép erőit megosszuk. Minden oroszországi hazafias népi szervezetnek, minden nemzeti érzelmű orosz állampolgárnak össze kell fognia Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin jelölése körül, aki ma az össznépi vezető" - mondta Baburin.

A parlamenten kívüli pártok jelöltjeinek a választási törvény értelmében 100 ezer aláírást kell összegyűjteniük. Baburin szerint hívei ennél többet, 102 670 előzetesen ellenőrzött aláírást juttattak el az orosz Központi Választási Bizottsághoz.

A testület eddig négy elnökjelöltet vett nyilvántartásba: Leonyid Szluckijt, Vlagyiszlav Davankovot és Nyikolaj Haritonovot, akik három parlamenti pártot képviselnek (Oroszország Liberális Demokrata Pártja, Új Emberek, Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), illetve Vlagyimir Putyint. Ő hivatalosan ugyan önjelöltként (párton kívüliként) indult, de a kormányzó Egységes Oroszország támogatásával szerezte meg a bejegyeztetéséhez szükséges 300 ezer aláírást.

Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt elnöke korábban szintén beadott 100 ezer aláírást a választási testülethez. Most ezek ellenőrzése zajlik.

A gyűjtőívek leadásának határideje szerdán jár le. Borisz Nagyezsgyin, a Polgári Kezdeményezés aspiránsa a Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál szerint ekkor juttatja majd el a választási bizottsághoz az őt támogató aláírásokat, amelyek hitelesítése esetén ő lehet az egyetlen békepárti elnökjelölt.

A választási testület honlapján kedden megjelent Putyinnak a 2017 és 2022 közötti időszakra vonatkozó vagyonnyilatkozata, amely szerint az újraválasztásáért harcba szálló államfő ebben a hatéves időszakban 67 millió 591 ezer 875 rubelt keresett. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

Az elnök által megemlített jövedelemforrások között szerepelt a fizetése, a bankbetétekből és értékpapírokból származó jövedelme, a katonai nyugdíja, valamint ingatlaneladás is. A dokumentum szerint Putyin egy 77 négyzetméteres lakással és egy 18 négyzetméteres garázzsal rendelkezik Szentpéterváron, továbbá három autóval. Tíz bankszámlája van, amelyen összesen 54 millió 416 ezer 604,52 rubelt tart, emellett 230 részvénnyel rendelkezik a Bank Szankt-Petyerburg Nyrt-ben.

A bevallás "tulajdonjellegű kötelezettségek" oszlopában egy szentpétervári lakás (153,7 négyzetméteres, örökös használat, a moszkvai önkormányzat tulajdona) és egy parkolóhely (18 négyzetméter, örökös használat, garázsszövetkezeti tagság) szerepel.

Szluckij jövedelme ugyanebben az időszakban 35 millió 989 ezer, Davankové 76 millió 915 ezer, Haritonové pedig 36 millió 230 ezer rubel volt.

Oroszországban az elnökválasztást idén három nap során - március 15-én, 16-án és 17-én - tartják. Most első alkalommal online is lehet majd szavazni, a 89 régióból 29-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!