Orosz jegybank: 20 ország csatlakozott a SWIFT globális fizetési rendszer orosz megfelelőjéhez

Külföld, 2024.01.16

Már 20 ország csatlakozott a Bank Rosszii Pénzügyi Közléstovábbító Rendszeréhez (SzPFSz), amely a SWIFT globális fizetési rendszer orosz megfelelője - jelentette be Vlagyimir Csisztyuhin, az orosz központi bank első elnökhelyettese kedden Moszkvában.

Csisztyuhin szerint a SzPDSz 557 bankot és vállalatot köt össze, amelyek köztük 159 nem rezidens, 20 országból. December elején az orosz jegybak még arról adott ki tájékoztatást, a rendszernek 150 nem rezidens tagja van 16 országból, szemben az egy évvel korábbi alig több mint százzal.

A SWIFT nemzetközi bankközi információátviteli és fizetési rendszer, amelyhez több mint 11 ezer nagy cég csatlakozott a világ szinte valamennyi országából. A RIA Novosztyi hírügynökség ismertette, a közelmúltig ez volt a fizetések feldolgozásának fő rendszere, és a világ szinte minden banki tranzakciója ezen keresztül zajlott.

2014-ben, amikor a nyugati országok először helyezték kilátásba, hogy Oroszországot a Krím elcsatolása miatt leválasztják a SWIFT-ről, Moszkva alternatívákat kezdett létrehozni, köztük az SzPFSz-t. Az ukrajnai háború elindítása után a legnagyobb orosz bankokat leválasztották a SWIFT-ről, ezt követően az SzPFSz forgalma folyamatos növekedést mutat.

A RIA Novosztyi szerint január elején például Mohszen Karimi, az iráni központi bank igazgatóhelyettesen azt mondta, hogy Moszkva és Teherán összekapcsolta pénzügyi közléstovábbító rendszerét, és most már a két ország bankjainak "nincs szükségük Svájcra" az egymás közötti kommunikációhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!