Orosz kémfőnök: Washington ki akarja siklatni a rendezést Szíriában

Külföld, 2023.10.12

Az amerikai kormány célja, hogy kisiklassa a Szíria körül és Szírián belül kialakuló pozitív dinamikát - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a FÁK-tagállamok biztonsági szervei és különleges szolgálatai vezetőinek bakui tanácskozásán.

"A Biden-kormányzat célja, hogy megzavarja a (Szíriában) kialakuló pozitív dinamikát e régóta szenvedő ország körül és belül is, ezért Washington növeli az Egyesült Államokhoz hű szélsőséges kurd és arab szervezetek támogatását. A helyzet destabilizálásán dolgozik, egyebek között az Iszlám Állam képességein keresztül. A dzsihadisták információkat kapnak a szíriai hadsereg és az orosz hadsereg tartózkodási helyéről és mozgási útvonaláról" - mondta Nariskin az SZVR csütörtökön kiadott közleménye szerint.

Az orosz hírszerzés főnöke azt állította, Moszkvának megbízható információi vannak arra vonatkozólag, hogy nyugati hírszerző szolgálatok Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban célzottam együttműködnek a helyi terroristacsoportokkal annak érdekében, hogy terrortámadásokat és diverzánsakciókat kövessenek el az infrastruktúra ellen.

Szergej Nariskin szerint az Egyesült Államok és szövetségesei az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordítanak Afrikára. Meglátása szerint a Nyugat aggodalommal figyeli, hogy az afrikai államok egyre inkább arra törekednek, hogy önálló politikát folytassanak, diverzifikálják külkapcsolataikat, és fejlesszék a regionális integrációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!