Orosz külügyi szóvivő: jogsértők a Jemenre mért amerikai csapások

Külföld, 2024.01.12

Újabb példáját jelentik a nemzetközi jog teljes semmibevételének a Jemenre mért amerikai légicsapások - írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken a Telegram-csatornáján.

"A Jemen elleni amerikai légicsapások újabb példáját jelentik annak, ahogy az angolszászok kiforgatják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a nemzetközi jogot annak nevében, hogy kiélezzék helyzetet a térségben saját destruktív céljaik érdekében" - írta Zaharova.

A szóvivő pénteki sajtóértekezletén Moszkva nevében elítélte a támadást.

"Január 12-én éjjel az úgynevezett nemzetközi koalíció, amelyet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által vezetett illegális koalíciónak kellene nevezni, rakéta- és bombatámadásokat hajtott végre számos helyszínen a szuverén Jemen területén (.) Beigazolódtak félelmeink, hogy az Egyesült Államoknak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Vörös-tengerrel kapcsolatban képviselt álláspontja csak ürügy volt a térségben kialakult feszült helyzet további fokozására. Határozottan elítéljük az Egyesült Államok és szövetségeseinek ezen felelőtlen cselekedeteit" - fogalmazott Zaharova.

Álláspontja szerint a Vörös-tenger térségében bekövetkezett nagyszabású katonai eszkaláció "visszafordíthatja a jemeni rendezési folyamatban a közelmúltban kialakult pozitív tendenciákat, valamint a helyzet destabilizálódását idézheti elő az egész közel-keleti régióban".

"Abból indulunk ki, hogy az illegális koalíciónak ez a kalandja közvetlen veszélyt jelent a globális békére és biztonságra" - tette hozzá a diplomata.

Zaharova emlékeztetett arra, hogy Oroszország pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte.

Elítélte a jemeni célpontok elleni támadást Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is, és azt mondta, "A nemzetközi jog szempontjából ezek a csapások illegitimek. Ez a mi álláspontunk".

Péntekre virradóra az Egyesült Államok és Nagy-Britannia légicsapásokat hajtott végre Jemen négy tartományában, beleértve a fővárost is. Az akció deklarált célpontjai a húszi lázadók voltak, akik támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen.

Oroszország állandó ENSZ-képviselete a Telegram-csatornáján közölte, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa pénteken két ülést tart közel-keleti kérdésekben: egyet a Gázai övezetben kialakult helyzet, másikat pedig - orosz kezdeményezésre - a Jemen elleni amerikai és brit csapások ügyében.

Az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija) pénteken megtiltotta az orosz légitársaságoknak a jemeni légtér használatát. A Jemenben működő orosz nagykövetség közölte: nincs tudomása arról, hogy a támadásnak orosz áldozatai lettek volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!