Orosz külügyi szóvivő: Mondják meg a Lavrov-találkozót lemondó európai diplomaták, hogy mit csinálnak Moszkvában!

Külföld, 2024.03.06

Moszkva az európai diplomatákról - akik a közelmúltban lemondtak egy a találkozót Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - választ vár arra a kérdésre , hogy mit is csinálnak Oroszországban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Sziriusz szövetségi területen megtartott sajtótájékoztatóján.

Lavrov hétfőn közölte: személyesen kívánta volna az európai uniós nagyköveteket eltanácsolni attól, hogy megpróbáljanak beavatkozni az orosz elnökválasztásba, de ők két nappal a megbeszélés előtt lemondták a találkozót. Zaharova szerdán elmondta, hogy a megbeszélésre az unió és a tagállamok diplomáciai képviseletvezetői kaptak meghívást.

"A következtetés nyilvánvaló: nem érdekli őket egészében véve az orosz hivatalos szervekkel való kapcsolattartás. Ez nem egyedi eset, mi ezt az egészet tágabb értelemben látjuk" - mondta a szóvivő.

"Hallottam az EU vonalán elhangzott kommentárt, miszerint ez normális diplomáciai gyakorlat. Nem, ez rendellenes diplomáciai gyakorlat, ez logikátlan, ez a nagykövetek kiküldésének elveit leromboló gyakorlat. Ez olyasvalami, ami alapvetően megkérdőjelezi ezen országok diplomáciai képviseleteinek rendeltetését. Ilyen módon került napirendre a kérdés: miben látják hát akkor ők maguk a saját jelenlétük értelmét országunkban?" - tette hozzá a külügyi szóvivő.

Emlékeztetett rá, hogy a NATO-országok képviselői ugyanakkor kollektíven tüntetésekre és bírósági tárgyalásokra jártak, valamint orosz diákokkal kommunikálnak, hogy megpróbálják befolyásolni a nézeteiket.

"Mindig fel akartam tenni nekik egy kérdést: ha a nyugati nagykövetek olyan ügyben mennek el a bíróságra, amelyben a mi országunk állampolgárai érintettek, és ha a bíróságok az Oroszországi Föderáció területén találhatók, akkor ennek megfelelően bűnrészesnek kell minősíteni őket. Hogyan lehet egy másik ország állampolgárát a bíróságon támogatni, ha nem arról van szó, hogy ezek a külföldiek is részesei sorsának? És ez amúgy abszolút normává vált" - hangsúlyozta Zaharova.

"Választ várunk tehát tőlük (a nagykövetektől) arra a kérdésre, hogy akkor mit is csinálnak az országunkban, miben látják a feladatukat, és hogyan fogják felépíteni a munkájukat" - nyilatkozott a szóvivő.

A távozó Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkárral kapcsolatban Zaharova azt mondta, hogy jellemző eset az övé, amikor egy tehetséges, Oroszországot jól ismerő, művelt ember nem megfelelő módon élt a tudásával és képességeivel, tönkretéve a Moszkvával fennálló kapcsolatokat. Hozzátette, hogy Nuland nem egyedül felelős az orosz-amerikai kapcsolatok megromlásáért, de "valahogy ő az arca mindannak, ami most Ukrajna körül zajlik".

Zaharova arra is figyelmeztetett, hogy az amerikai atomfegyverek megjelenése Észak-Európában nem erősíteni, hanem gyengíti fogyja az ezeket az eszközöket befogadó országok biztonságát.

"Nem kell katonai stratégának lenni ahhoz, hogy megértsük: az ilyen (nukleáris) objektumok közvetlen fenyegetés forrását jelentik majd, és természetesen elkerülhetetlenül felkerülnek a legitim célpontok listájára, amelyet az országunk és a NATO közötti közvetlen katonai összecsapás forgatókönyve határoz meg. És tisztában vagyunk azzal, hogy az Egyesült Államok és szatellitjei pontosan ezt szándékoznak kikényszeríteni" - hangoztatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!