Orosz belügy: Moszkvában több mint 200, Szentpéterváron 500 embert vettek őrizetbe

Külföld, 2017.06.12

Az orosz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint Moszkvában több mint 200, Szentpéterváron pedig félezer embert vettek őrizetbe az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett hétfői - a hatóságok által nem engedélyezett - korrupcióellenes tüntetés során.

Az RBK tévécsatorna korábban, a demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info civil szervezetre hivatkozva az orosz fővárosból legkevesebb 750, a Néva-parti nagyvárosból pedig mintegy 900 őrizetbe vételről számolt be. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

A moszkvai tüntetésen a fővárosi polgármesteri hivatal szerint mintegy 5 ezren, a szentpétervárin pedig a belügyi tárca szerint 3500-an vettek részt. Utóbbival kapcsolatban ellenzéki források 10-15 ezres számot közöltek.

Moszkvában a hatóságok provokációnak és törvénysértésnek minősítették, hogy Navalnij váratlanul a főváros központjába vitte át azt a tüntetést, amelyet korábban egy, a centrumtól távolabb eső területen engedélyeztek számára. A politikust még a megmozdulás kezdete előtt őrizetbe vették, követőit pedig a Tverszkaja utcán rohamrendőrök tartóztatták fel, sokakat elszállítottak közülük.

A nap folyamán több mint száz orosz településen voltak korrupcióellenes demonstrációk.

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

A 41 éves Alekszej Navalnij, aki Vlagyimir Putyin kihívója kíván lenni a jövő évi elnökválasztáson, hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és kisebb településre terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt. Állítását a Kreml valótlannak minősítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!