Orosz külügy: nincs megállapodás a Tillerson-látogatás időpontjáról

Külföld, 2017.03.26

Egyelőre nem dőlt el Rex Tillerson amerikai külügyminiszter lehetséges moszkvai látogatásának időpontja, mint ahogy az sem, hogy arról mikor fognak bejelentést tenni - közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ orosz ügynökségnek nyilatkozva.

Rjabkov szerint a látogatás és a napirend előkészítése zajlik. Az orosz diplomáciai tárca vezetője szerint egy ilyen kapcsolatfelvétel hasznos lenne. A Reuters hírügynökség korábban, az amerikai külügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy Tillerson április 12-én szándékozott felkeresni az orosz fővárost.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova vasárnapi Facebook-bejegyzésében értetlenségét és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az amerikai kormány a gazdasági szankciókat vezetett be nyolc orosz jogi személy ellen. Az érintett intézmények katonai repülőgépek kifejlesztésével, gyártásával exportjával és karbantartásával, valamint pilótaképzéssel foglalkoznak.

A szankciókat nem Oroszország ukrajnai beavatkozása, hanem egy, a nukleáris fegyverek Iránba, Észak-Koreába és a Szíriába való elterjedését tiltó amerikai törvény alapján vezették be. A március 21-én hatályba lépett új büntetőintézkedésekről egy amerikai kormányzati illetékes szombaton tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget.

Zaharova szerint amerikai részről nem hangzott el hivatalos indoklás az új szankciókkal kapcsolatban. Washington csak azokra a jogszabályokra hivatkozott, amelyek számára tiltják az Iránnal és a Szíriával való együttműködést.

A szóvivő úgy vélekedett, hogy az intézkedések ellentétesek az amerikai vezetők azon kijelentéseivel, amelyek szerint prioritásként kezelik a terrorizmussal szembeni fellépést. Zaharova rámutatott, hogy a terrorizmus egyebek között Szíria területére is "befészkelte magát". Úgy vélekedett, hogy Washington továbbra is olyanok által engedi vezetni megát, akiknek célja az amerikai-orosz együttműködés megakadályozása.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlementi felsőház küéügyi bizottságának elnöke úgy vélekedett, a szankciókkal az Egyesült Államok azt kívánta bebizonyítani, hogy törvényei fölötte állnak a nemzetközi jogszabályoknak és egyúttal vissza kívánta szorítani az orosz konkurenciát a nemzetközi fegyverpiacon. Szavai szerint ez a lépés "nyíltan nem baráti" jellegű.

Franc Klincevics, a felsőház védelmi és biztonsági bizottságának helyettes vezetője úgy vélekedett, hogy a büntetőintézkedésekkel Washington a Moszkva és Peking közötti katonai együttműködést kívánja akadályozni. Emlékeztetett rá, hogy egy amerikai kongresszusi jelentés szerint a Kínába orosz fegyverszállítások veszélybe sodorhatják az amerikai légi fölényt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!