Orosz melegjogvédő szervezet: 43 embert menekítettek ki Csecsenföldről

Külföld, 2017.05.18

Orosz aktivisták 43 homoszexuális személyt menekítettek ki Csecsenföldről, és arra fognak törekedni, hogy külföldi vízumot szerezzenek a számukra - közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel a Oroszországi LMBT-hálózat elnevezésű jogvédő szervezet.

A kimenekítetteket az aktivisták Oroszország különböző régióiba szállították el, amelyeket az érintettek biztonságára hivatkozva nem neveztek meg. Kilenc embert már sikerült külföldre szóló vízummal ellátniuk, de a szervezetnél a konkrét országok nevét is titokban tartják.

Az Oroszországi LMBT-hálózat annyit közölt, hogy legkevesebb öt országgal folynak tárgyalások a vízumkiadásról.

"Tárgyalások folynak arról, hogy humanitárius folyosók nyíljanak az LMBT-közösség részére" - közölte a szervezet sajtóközpontja.

Az aktivisták szerint az érintettek, akik közül "sokakat" törvénytelenül bebörtönöztek és megkínoztak, velük szemben is bizalmatlanok voltak. A melegek, akiket "egyes adatok szerint" a tavalyi év végétől kezdtek el őrizetbe venni Csecsenföldön, azután fordultak segítségért az Oroszországi LMBT-hálózathoz, hogy a sajtó elkezdett a helyzetükkel foglalkozni. A szervezetnek nincs képviselete az észak-kaukázusi köztársaságban.

Az Interfaxnak az elmondottakat hivatalos forrásból nem erősítették meg. Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov korábban valótlannak minősítette a melegek üldöztetéséről szóló jelentéseket.

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter szerdán közölte, hogy kormánya befogadott két csecsen meleget. Ezzel Litvánia lett az első uniós tagállam, amely üldözött homoszexuálisokat fogadott be.

A Novaja Gazeta című független orosz napilap április elején közölte, hogy a túlnyomórészt muszlimok lakta Csecsenföldön mintegy száz homoszexuális férfit vettek jogellenesen őrizetbe. Többüket a lap szerint megkínozták, hármukat pedig meg is ölték. Az ügy nemzetközi tiltakozást váltott ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!