Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom és gyorsult az ipari termelés növekedése, csökkent a munkanélküliség januárban

Külföld, 2024.02.29

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom és gyorsult az ipari termelés növekedése januárban éves összevetésben, miközben történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség.

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése 9,1 százalékra lassult januárban éves szinten a decemberi 10,2 százalékos bővülést követően. Elemzői várakozások átlagában szerényebb, 7,8 százalékos növekedés szerepelt januárra. Szakértők szerint 2,3 százalékkal, kormányzati előrejelzések szerint pedig 3,6 százalékkal nő idén a kiskereskedelmi forgalom Oroszországban tavalyhoz képest.

Az ipari termelés növekedése 4,6 százalékra gyorsult januárban éves szinten a decemberi 2,7 százalékról. Egyebek között a személyautók gyártása 90,1 százalékkal, 42,1 ezerre ugrott éves szinten, ugyanakkor decemberrel összevetve 24,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Havi összevetésben 19,9 százalékkal esett az ipari termelés januárban. Szakértők szerint idén 1,9 százalékkal, jövőre 2,1 százalékkal nő az orosz ipari termelés.

Ugyancsak a statisztikai hivatal közölte, hogy januárban történelmi mélypontra, 2,9 százalékra csökkent a munkanélküliség a decemberi 3 százalékról. Egy éve januárban a ráta 3,6 százalék volt. Hivatalos adatok szerint januárban a munkanélküliek száma 2 millió 150 ezer volt, 139 ezerrel kevesebb a decemberinél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!