Országos felmérés: a románok túlnyomó többsége helyesli, hogy a külföldön élő honfitársaik részt vehetnek a választásokon

Külföld, 2023.12.18

A románok túlnyomó többsége helyesli, hogy a külföldön élő román állampolgárok részt vehetnek a romániai önkormányzati, parlamenti és elnökválaszátáson - derült ki az INSCOP közvélemény-kutató hétfőn ismertetett friss felméréséből.

A News.ro hírportál megrendelésére november utolsó hetében telefonos módszerrel, országos reprezentatív mintán készült felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 84,4 százaléka támogatja a diaszpórában élő román állampolgárok részvételét a választásokon. Tíz évvel ezelőtt arányuk még csak 74,9 százalék volt. Az ellenzők aránya nem sokat - 15,1-ről 13,4 százalékra - csökkent, viszont sokkal kevesebben voltak azok, akik nem akartak vagy nem tudtak erről véleményt nyilvánítani.

A diaszpórával kapcsolatos belföldi felmérésből az is kiderült, hogy a tíz évvel ezelőtti 52-ről 69 százalékra emelkedett azok aránya, akiknek van külföldre költözött rokona, de az érintettek körében 38-ról 20 százalék alá csökkent azok aránya, akiknek pénzt küldenek a külföldön dolgozó rokonok. Ennek ellenére 57-ről 68 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a külföldön élő románok jelentősen hozzájárulnak a Romániában maradt lakosság életszínvonalának javulásához.

Romániának több mint 22 millió polgára van, de csak 19 millió lakosa. A külföldön élő román állampolgárok számát a hatóságok több mint négymillióra becsülik. A román választói névjegyzékben csaknem 19 millió szavazópolgárt tartanak nyilván. Közülük 860 ezren a külföldi, a többiek viszont továbbra is a belföldi választói névjegyzékben szerepelnek, így utóbbiak akár a helyhatósági választásokon is voksolhatnak, ha éppen a lakcímük szerinti választókerületben tartózkodnak.

A megyei pártlistás arányos parlamenti választásokon a 41 megyei választókerület és főváros mellett Romániában egy 43. külön választókerületet hoztak létre a külföldön élő román állampolgárok számára, akiket négy parlamenti képviselő és két szenátor képvisel a 465 tagú kétkamarás bukaresti parlamentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!