Ortodox kápolnát szenteltek fel a román parlament épületében

Külföld, 2024.03.25

A bukaresti kormánypártok vezetői - Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök - jelenlétében Dániel pátriárka felszentelte hétfőn a parlament épületében kialakított román ortodox kápolnát.

A parlament épületét kezelő házbizottság a szociáldemokrata Alfred Simonis ideiglenes házelnök kezdeményezésére hagyta jóvá, hogy a földszinten, a C1-es főbejárat térségében a bukaresti érsekséghez tartozó kápolnát alakítson ki és működtessen a román ortodox egyház. A képviselőház közleménye szerint a kezdeményezés a román ortodox patriarchátus centenáriumi évét előkészítő események sorába tartozik, ugyanakkor "a törvényhozók és a román ortodoxia szoros kapcsolatát tükrözi".

"Ez a kápolna nem csak a román parlamentben dolgozók imahelye, hanem a nemzeti értékeink jelképe is. (...) Végső soron nemcsak menedék a mindennapi kihívások és feszültségek elől, hanem a nemzeti értékek iránti elkötelezettségünk szimbóluma is" - mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök a kápolna felszentelése után az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint.

A kezdeményező ideiglenes házelnök szerint az egyház oda tér vissza, ahonnan a kommunizmus elüldözte. Simonis szerint a kápolna kialakítása jóvátétel is, hiszen Nicolae Ceausescu kommunista diktátor parancsára annak idején öt templomot romboltak le, hogy felépíthessék a "Nép Házát", amelyben ma a törvényhozás működik.

Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök szerint a kápolna az "erkölcs és az állam törvényeinek találkozóhelye", amely segít az egymással sokszor éles vitába keveredő törvényhozóknak magukba szállni, visszatérni a hit közös értékeihez és ezáltal választóik valódi képviseletéhez.

A házelnök kifejezte afeletti örömét, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony napján valósággá vált tavalyi ígérete, amellyel támogatásáról biztosította a román parlament "első imahelyének" létrehozását. Ciuca korábban felidézte: a román hadsereg tábornokaként külföldi szolgálati helyén bajtársaival együtt korábban is épített már kápolnát, az Afganisztánban fából ácsolt ortodox kápolnát pedig hazahozták, és ma is működik Craiován.

A román ortodox egyház 2025-ben ünnepli önállósulása konstantinápolyi elismerésének 140., illetve a román ortodox patriarchátus megalapításának 100. évfordulóját. Ebből az alkalomból a bukaresti parlament "a román patriarchátus centenáriumi évének" nyilvánította 2025-öt, és lehetővé tette, hogy az állami intézmények és az önkormányzatok költségvetési forrásokból támogassák az egyházi ünnepségeket. Az erről szóló törvényt a múlt héten hirdette ki az államfő.

A 2021-es népszámláláson a felekezeti hovatartozásukat megjelelő romániai lakosok 85,5 százaléka mondta magát román ortodox vallásúnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!