Öt ország a szerb dinár kivezetésének elhalasztását kéri Koszovótól

Külföld, 2024.01.29

A szerb dinár forgalomban tartására kérte Koszovót az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia és Franciaország annak érdekében, hogy ne újuljanak ki a feszültségek Belgrád és Pristina között.

A koszovói kormány és a központi bank bejelentette, hogy februártól kizárólag euróval lehet fizetni Koszovó területén, minden más pénznem csak a külföldi tranzakciók megvalósítására használható. Az észak-koszovói, többségében szerbek lakta településeken viszont a szerb dinár a fő fizetőeszköz. Akkor is az maradt, amikor lezárult az 1998-1999-es koszovói háború, és azt követően is, hogy Koszovó 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, míg az ország többi részén előbb a német márka, majd az euró vált a hivatalos pénznemmé.

A nyugati kvintett országai azzal keresték meg Pristinát vasárnap, hogy halassza el a dinár betiltására vonatkozó döntést, legalább addig, amíg nem találnak valamilyen más megoldást. Egyrészt azért, hogy elkerülhetők legyenek a további feszültségek, másrészt viszont azért is, mert a szerbek lakta települések intézményei, különösen az iskolák és a kórházak a szerb dinár betiltása esetén súlyos problémákkal szembesülnének. Hivatalos adatok szerint a koszovói szerb lakosság mintegy fele kapja nyugdíját, fizetését vagy a szociális támogatást a szerb költségvetésből dinárban. Amennyiben a jövőben csak euróban fizethetnek Koszovó területén, az a pénzváltás során veszteséget jelentene nekik.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A kialakult helyzet miatt hétfőn Belgrádba és Pristinába látogatott Miroslav Lajcak, a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédért felelős uniós megbízott. A szerb köztársasági elnökkel folytatott tárgyalás során a dinár betiltása mellett a koszovói szerb önkormányzatok közösségének a megalakítása szerepelt, ahogyan az is szóba került, hogy minél hamarabb előrehozott önkormányzati választásokat kell tartani az észak-koszovói településeken. Aleksandar Vucic a közösségi médiában számolt be a találkozóról. Azt írta: konstruktív párbeszédet folytatott Lajcakkal, és további támogatást kért tőle a pristinai "provokációk" leállításában.

Szerbia úgy véli, hogy a dinár betiltása újabb lépés afelé, hogy ellehetetlenítsék a koszovói szerbeket, és elűzzék őket szülőföldjükről. A pristinai vezetés viszont azzal indokolta a döntést, hogy a szerb dinár a koszovói központi bank megkerülésével, a szerb intézményrendszeren keresztül jut be Koszovóba, így útja teljesen követhetetlen, akár illegális tevékenységre is fordítható. Pristina szerint azokat a támadókat is ezeken az illegális csatornákon keresztül pénzelték, akik tavaly szeptemberben támadtak rendőrökre Banjska közelében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!