Öttusa vk - A mezőny első felében végeztek a magyarok a kairói férfi döntőben

Külföld, 2024.03.09

Bőhm Csaba az ötödik, Szép Balázs a hetedik, Bereczki Richárd pedig a kilencedik helyen végzett szombaton az öttusázók idei első világkupaversenyén, Kairóban.

A 90 indulót a szerdai selejtezőben három csoportba sorolták be, a magyarok közül Szép, Bereczki és Bőhm végzett a mezőnyében az első 12 között, azaz jutott a 36 fős elődöntőbe, Koleszár Mihály viszont kiesett. Ezt követte csütörtökön a körvívás, melyben Bőhm 18 győzelmet aratott és 17 ellenfelétől kapott ki, míg Bereczki 17/18-cal, Szép pedig 16/19-cel zárt. Ezzel a mezőny közepén, második felében álltak, de így is magabiztosan kerültek pénteken az elődöntős csoportjukból a legjobb 18 közé.

A Gulyás Michelle győzelmével véget ért női verseny után következő szombat délutáni férfi döntő rajtjánál a csütörtöki vívóeredmények alapján az olimpiai kvótás Bőhm 9., Bereczki 12., Szép 15. volt. Utóbbi kettő hibátlanul lovagolt, Bőhm egy rontással ment végig a pályán, a bónuszvívásban pedig Szép remekelt, aki öt ellenfelét legyőzve plusz tíz pontot szerzett, míg Bőhm két pontot tett hozzá addigi teljesítményéhez, Bereczki viszont kikapott a pástra lépése alkalmával.

A 200 méteres úszásban a középmezőnyös helyezése alapján a háromból a középső futamban szerepelt a három magyar. Összességében Bőhm (2:04.12 perc) a második, Bereczki (2:06.44) az ötödik, Szép (2:11.42) a kilencedik időt érte el.

A kombinált szám előtt Bőhm a dobogótól nyolc ponttal elmaradva a hatodik volt, míg Bereczki a hetedik, Szép pedig a kilencedik helyről vágott neki a lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futásnak. A második lövészet után Bőhmnek esélye volt dobogós pozícióba felzárkózni, stabilan haladt a negyedik helyen, de a harmadik és főleg a negyedik sorozata már nem alakult olyan jól, mint a korábbiak, így ötödikként futott a célba. Szép hamar felzárkózott az ötödik pozícióba, végül hetedik lett, és még Bereczki is befért a 18-as mezőny első felébe. A kombinált számban Szép (10:18.40 perc) a hatodik, Bőhm (10:19.90) a hetedik, Bereczki (10:35.70) pedig a 12. időt érte el.

A vk-sorozat áprilisban Ankarában folytatódik, majd még a jövő hónap végén Budapesten lesz verseny, aztán májusban Szófiában rendeznek egy fordulót, és abban a hónapban kerül sor a vk-döntőre is, ugyancsak Ankarában. A júniusi vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében Budapesten rendezik az Európa-bajnokságot.

Olimpiai kvótát idén a világbajnokságon lehet közvetlenül szerezni, végül a női és férfi mezőnyt a ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak az értékes vk-helyezések.


Eredmények (a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján):

férfi verseny:

--------------
1. Ahmed Elgendi (egyiptomi) 1513 pont
2. Mutaz Mohamed (egyiptomi) 1511
3. Kamil Kasperczak (lengyel) 1503
...5. Bőhm Csaba 1493
...7. Szép Balázs 1485
...9. Bereczki Richárd 1473


korábban:

női verseny:

------------
1. Gulyás Michelle 1423 pont
2. Kim Szunvu (dél-koreai) 1415
3. Kerenza Bryson (brit) 1409
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!