Óvadék ellenében ideiglenesen szabadon távozhatott a bíróságról Joshua Wong hongkongi aktivista

Külföld, 2020.09.30

Óvadék ellenében ideiglenesen szabadon távozhatott szerdán a bíróságról Joshua Wong hongkongi aktivista, aki ellen engedély nélküli gyülekezés és a tüntetéseken az arcmaszkok viseletét tiltó törvény megszegése miatt emeltek vádat Hongkongban.

A South China Morning Post (SCMP) internetes kiadásának beszámolója szerint a 23 éves Wong, valamint egy másik, 74 éves hongkongi aktivista ellen egy tavaly október 5-én zajló, engedély nélkül megtartott demonstráció miatt emeltek vádat. Wongot emellett megvádolták az éppen aznap érvénybe lépő, az arcmaszkok viseletét tiltó törvény megszegésével is.

Az engedély nélküli demonstráción való részvétel miatt legfeljebb ötéves börtönbüntetést, míg az arcmaszkok viseletére vonatkozó tiltás megszegése miatt legfeljebb egyéves szabadságvesztést és 25 ezer hongkongi dolláros (1 millió forint) pénzbüntetést róhat ki a bíróság.

A védelem a tárgyalás elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy a hongkongi legfelsőbb bíróság még nem döntött az arcmaszkok viseletére vonatkozó törvény alkotmányosságáról. A tárgyalást így december 18-ra napolták el, az ügyészek kérésére ugyanakkor a bíróság utazási tilalmat rendelt el Wong esetében.

Mindkét aktivistát a múlt csütörtökön vette őrizetbe a hongkongi rendőrség, de még aznap szabadon távozhattak. Joshua Wong előállítását az Európai Unió a demokráciapárti aktivisták nyár óta zajló, sorozatos őrizetbe vételének legújabb epizódjaként írta le, megkérdőjelezve Kína hajlandóságát a nemzetközi vállalásainak betartására.

A hongkongi kormányzat az akkor már hónapok óta zajló tiltakozásokra válaszul vezette be októberben az arcmaszkok viselésére vonatkozó jogszabályt, amelyet azonban novemberben a hongkongi felső bíróság alkotmányellenesnek ítélt. Ezt követően a rendőrség hónapokra felfüggesztette a törvény betartatását, míg végül áprilisban a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a kormányzat az engedély nélkül tartott gyülekezések esetében megtilthatja az arcmaszkok viseletét, a tilalom csupán az engedélyezett megmozdulásokon számítana alkotmányellenesnek. A határozat ellen mind a kormány, mind aktivisták egy csoportja fellebbezést nyújtott be a legfelsőbb bíróságon, amely november 24-én, illetve 25-én tárgyalja majd őket.

Joshua Wong 2014-ben vált ismertté a demokráciapárti "esernyős forradalom" nevű diákmozgalom egyik vezetőjeként. 2017-ben amerikai kongresszusi képviselők javaslatára Nobel-békedíjra terjesztették fel, többször megfordult már Washingtonban, és arra kérte a kongresszust, hogy támogassák a hongkongi demokráciapárti mozgalmat Peking egyre növekvő befolyásával szemben. Wong kulcsszerepet töltött be az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.

A kínai központi kormányzat június 30-án egy új, nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongra vonatkozóan, amely egyebek mellett a külföldi elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések egyik kategóriájaként. A törvényt hongkongi demokráciapárti aktivisták, valamint egyes külföldi kormányzatok is kifogásolják amiatt, mert szerintük gyengíti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját. A jogszabály megszavazásának hírére Joshua Wong és több társa kilépett a demokráciapárti Demosisto Pártból, amely ez után néhány órán belül feloszlott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!