Panasszal él az MKP, mert a szlovák közmédia kevés műsoridőt ad a kisebbségeknek

Külföld, 2018.05.24

Panasszal fordul a Magyar Közösség Pártja (MKP) az illetékes szlovák hatósághoz a nemzeti kisebbségeknek a közmédiában törvényileg előírt műsoridő be nem tartása miatt, és hasonló beadványok küldésére kéri a kezdeményezés támogatóit - jelentette be Őry Péter, a felvidéki magyar párt országos tanácsának elnöke csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában a közmédiáról szóló törvény kimondja, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban az országban élő nemzetiségeknek az összlakossághoz mért arányában kell műsorsugárzást biztosítani. Bár a törvény már több éve hatályos, az abban foglaltakat az intézmény nem tartja be. A fennálló helyzet rendezését - a meglévő szabályozások összehangolását célzó törvénymódosítási javaslat által - már két éve kezdeményezte az MKP a kulturális tárcánál. Később - a műsorsugárzási arányokat tartalmazó 2016-os jelentés alapján - a Szlovák Rádió és Televízió Tanácsához fordultak megkereséssel, erre azonban választ sem kaptak. Időközben napvilágra került a tavalyi évre vonatkozó jelentés is, amely bizonyította, hogy a műsorsugárzás arányára vonatkozó szabályozást továbbra sem tartják be, sőt még romlott is a helyzet, mivel a nemzetiségi műsorok aránya tovább csökkent.

"A mai napig senki nem tartatja be a közszolgálati médiával a törvény adta kötelességét, ez döbbenetes" - hangsúlyozta Őry Péter. Elmondta: a kialakult helyzet, a vonatkozó törvények folytatódó be nem tartása miatt újabb beadvánnyal fordulnak az ügyben illetékes médiatanácshoz, egyúttal pedig arra kérnek mindenkit, aki fontosnak tartja a kisebbségek helyzetét és a törvények betartását, csatlakozzon beadványukhoz. Ezt az érdeklődők úgy is megtehetik, hogy a felvidéki magyar párt honlapjáról letöltik az ehhez szükséges dokumentumot, amit postáznak az illetékes hatóságnak.

"Azt gondolom, hogy minél többen csatlakoznak hozzá, annál hamarabb lehet elérni, hogy a törvény szabta kötelességeket betartsák" - mutatott rá a felvidéki magyar párt politikusa. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen újabb lépésekre készülnek, ha mostani beadványukat is figyelmen kívül hagyná az illetékes hatóság, azt mondta: a jogállam megléte iránti hittel elsődlegesen a törvény betartatását igénylő lépéseket akarnak tenni.

"El kell érnünk, hogy a jogállam, az jogállam legyen, (...) az államnak kutya kötelessége, hogy törvényeit betartassa" - fogalmazott. Hozzátette: megvárják a reakciót, ha nem kapnak választ, akkor megfontolják a bírósági peres eljárás megindítását, és végső megoldási lehetőségként az uniós intézmények megkeresésének lehetőségét sem zárják ki.

A szlovák közszolgálati televízió által sugárzott magyar nyelvű műsorok együttes adásideje jelenleg heti átlagban csak közel másfél órát tesz ki, ugyanakkor az ország lakosságának mintegy 8 és fél százalékát kitevő felvidéki magyarságnak - arányai és a vonatkozó szabályozás alapján - ennél jelentősen több járna. A szlovák közszolgálati rádió esetében az előírt és a gyakorlati arányok között kisebb a különbség, de még mindig jelentős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!