Pártjából kezdeményezik az amerikai képviselőház republikánus elnökének eltávolítását

Külföld, 2024.03.23

Az amerikai képviselőház elnökének elmozdítására irányuló indítványt tett egy republikánus képviselő, miután a kongresszus alsóháza pénteken megszavazott egy 1200 milliárd dollárról szóló költségvetési indítványt.

A szavazással sikerült elkerülni az amerikai kormányzati intézmények részleges leállását, miután a törvény a pénzügyi év, azaz szeptember végéig biztosítja a forrásokat védelmi, belbiztonsági, oktatási és egészségügyi célokra.

Mike Johnson republikánus házelnök a határidő előtt néhány órával terjesztette szavazásra a hat költségvetési előirányzatból álló jogszabálycsomagot, amelyre pártja képviselőinek többsége nemmel szavazott, de demokrata szavazatokkal megkapta a szükséges többséget.

Marjorie Taylor Greene, a Republikánus Párt konzervatív szárnyához tartozó képviselő jelezte, hogy - élve képviselői jogával - a házelnök eltávolítását kezdeményezi. Újságírók előtt megjegyezte ugyanakkor, hogy a kezdeményezés jelzés Mike Johnson felé, de nem ragaszkodik a gyors szavazáshoz.

Bob Good, a képviselőházi republikánusok konzervatív szárnyának vezetője ugyanakkor elismerte, hogy a házelnöknek nagyon szűk republikánus többség mellett kell biztosítania a törvényhozás működőképességét.

A republikánusoknak néhány szavazatnyi többsége van az összesen 435 tagú alsóházban, amely április 19-től tovább csökken, miután Mike Gallagher képviselő - családjával történt megbeszélésre hivatkozva - a héten bejelentette, hogy visszaadja mandátumát.

A republikánus képviselők konzervatív csoportja a költségvetési voksolás után amiatt bírálta a házelnököt, hogy nem várta ki a szabály szerinti 72 órát a törvényjavaslat előterjesztése és a szavazás között. A tartalmi kérdéseket illetően helytelenítették, hogy a beterjesztett javaslat a források biztosításának fejében nem tartalmazott előírást a szövetségi hatóságok számára a határőrizet szigorú végrehajtására.

Mike Johnson házelnök szerint az elfogadott költségvetési előirányzat fontos republikánus célokat tartalmazott, úgymint egyes kormányzati kiadások csökkentését, köztük bizonyos támogatások megvonását a nem kormányzati szervezetektől (NGO), a külföldi segélyek összegének mérséklését, valamint tilalmat a külügyminisztérium számára, hogy az Egyesült Államok külföldi képviseleteinek épületei elé hivatalos lobogókon kívül más zászló is kikerülhessen.

A demokraták a költségvetési törvények elfogadását követően többek között amiatt hangoztatták elégedettségüket, hogy kimaradt belőle a határőrizetre vonatkozó szigorítás, és hogy gyermekek ellátására, valamint klímavédelmi célokra pluszforrásokat biztosít.

A képviselőház szombattól kéthetes ülésezési szünetet tart, így a házelnök elmozdítására vonatkozó indítványról is csak később születhet döntés a republikánus képviselők részéről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!