Peking: a kínai elnök a békés együttélést jelölte ki a kínai-amerikai kapcsolatok egyik céljaként

Külföld, 2021.11.16

Hszi Csin-ping kínai elnök a békés együttélést és a mindkét fél számára előnyös együttműködést jelölte ki az amerikai-kínai kapcsolatok céljaként azon az egyeztetésen, amelyet pekingi idő szerint kedd reggel videókapcsolaton keresztül folytatott Joe Biden amerikai elnökkel - írta a virtuális csúcstalálkozóról a Hszinhua kínai állami hírügynökség az államfőt idézve.

Tudósításában kiemelte, hogy a két elnök két részletben tartott megbeszélése "nyílt hangvételű, építő jellegű, tartalmas és eredményes" volt.

Hszi hangsúlyozta: a két országnak tisztelnie kell egymást, és belügyei megfelelő kezelése mellett teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit is. Elismerve, hogy a két fél közötti nézetkülönbségek elkerülhetetlenek, a kínai elnök azt szorgalmazta, hogy mindkét részről szükséges lépéseket tenni a kezelésükre, illetve a nézetkülönbségek kiéleződésének elkerülésére. Kínát és az Egyesült Államokat két hajóhoz hasonlította, amelyeket biztos kézzel kell kormányozni, hogy ne veszítsék el a megfelelő sebességet és irányt, együtt haladhassanak előre ahelyett, hogy összeütköznének.

"A következő ötven évben a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb eleme, hogy Kína és az Egyesült Államok megtalálja a helyes utat a békés együttélésre" - idézte a Hszinhua a kínai elnököt, aki hozzátette, hogy "bármit, amit egy politikus tesz ennek elősegítésére vagy hátráltatására, azt lejegyzik majd a történelem részeként".

Hszi kézzelfogható lépések megtételére szólította fel az amerikai elnököt, Bidennek szerinte tartania kell magát azon kijelentéséhez, hogy nem törekszik új hidegháborúra. Leszögezte: Kína készen áll arra, hogy egyeztetéseket és együttműködést folytasson az Egyesült Államokkal egyebek mellett a gazdasági fejlődés, az energia, a hadügyek, az oktatás, a technológia, a kibertér és a környezetvédelem területein. Hszi úgy vélekedett, hogy a klímaváltozás válhat a kínai-amerikai kapcsolatok új fókuszpontjává. Az előzményekhez tartozik, hogy két ország a múlt héten, az ENSZ glasgow-i klímacsúcsán váratlanul kétoldali klímavédelmi együttműködésről szóló megállapodást jelentett be.

A vírtuális csúcstalálkozón a várakozásoknak megfelelően szóba került Tajvan kérdése is. Hszi figyelmeztette amerikai kollégáját, hogy amennyiben a Tajvan függetlenségét pártoló erők átlépnek egy bizonyos határt, Peking határozott intézkedések megtételére kényszerül. A Hszinhua jelentése szerint Biden megerősítette Washington elkötelezettségét az egy Kína elve mellett, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét. Az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy fennmarad a Tajvani-szoros békéje és stabilitása.

A kínai elnök leszögezte: országa nem helyesli, hogy az emberi jogokra hivatkozva beavatkozzanak más országok belügyeibe.

Hszi a koronavírus-járvány megjelenése óta nem hagyta el országát, ezért szervezték meg a csúcstalálkozót videókapcsolaton keresztül. Biden hivatalba lépése óta a két elnök már két alkalommal egyeztetett egymással telefonon.

A két ország között az utóbbi időszakban a viszony egyre feszültebbé vált elsősorban a Kína által saját területének tekintett Tajvan, továbbá egy sor egyéb kérdés kapcsán. Vita van köztük például az északnyugat-kínai Hszincsiangban élő, muszlim vallású ujgurok emberi jogi helyzete, a hongkongi szabadságjogok korlátozása, valamint Kína dél-kínai-tengeri területi követelései miatt is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!