Peking határozott ellenkezését fejezte ki a Camp David-i csúcstalálkozó Kínát bíráló nyilatkozata miatt

Külföld, 2023.08.21

Kína határozott nemtetszését és ellenkezését fejezte ki az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea vezetőinek a Camp David-i találkozón a Tajvannal és a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos kérdésekben tett bíráló nyilatkozata miatt, mert megítélése szerint beavatkoztak a kínai belügyekbe - közölte Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfőn.

A kínai külügyminisztérium szokásos sajtótájékoztatóján a szóvivő elmondta, hogy tudomásul vették az Egyesült Államok azon állítását, miszerint az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea partnersége nem irányul egyetlen más ország ellen sem.

"Kína felszólítja az Egyesült Államokat, hogy legyen következetes szavakban és tettekben, tartsa be nyilatkozatát, amely szerint nem törekszik a Kína elleni szövetségek megerősítésére, valamint hagyjon fel Kína imázsának bemocskolásával és érdekeinek csorbításával, ne szítsa tovább a megosztottságot és a konfrontációt a regionális béke és stabilitás veszélyeztetésével" - tette hozzá.

A szóvivő szerint az ázsiai-csendes-óceáni térség a békés fejlődés fellegvára, és az nem válhat sem a nagyhatalmak "bokszringjévé", sem a hideg és meleg háborúk csataterévé. A régió országai határozottan ellenállnak majd minden ilyen hidegháborús kísérletnek.

Vang kijelentette továbbá, hogy a tajvani kérdés teljes mértékben Kína belügye, és megoldása is Kína belügye, nem fogadja el, hogy bárki a béke ürügyén beavatkozzon.

Vang szerint az Egyesült Államok szövetségeseket gyűjtött, hogy gyakori hadgyakorlatokat és közeli felderítést végezzen Kína szomszédos vizein, beleértve a Dél-kínai-tengert is, hogy megmutassa erejét és növelje a feszültséget a régióban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!