Peking kihirdette az új hongkongi kormányzó kabinetjének névsorát

Külföld, 2022.06.19

Peking vasárnap kihirdette a július elején hivatalba lépő, új hongkongi kormányzó, John Lee kabinetjének névsorát.

A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent beszámoló szerint a kínai Államtanács hongkongi és makaói ügyekért felelős irodája sokszínűnek nevezte a hivatalba lépő vezetők csapatát. Az új hongkongi kabinetet a központi kormányzat a város társadalmi problémáinak orvoslása mellett az oktatás, a technológia, a kultúra és az egészségügy terén folytatott fejlesztések előmozdítására kérte fel.

A huszonhat fős névsorban négy, a jelenleg hivatalban lévő kormányzatban törvényhozói tisztséget betöltő politikus, valamint hat közszolgálatban álló vagy korábban közszolgálati szerepet betöltő politikus szerepel. Az új kabinetnek hat női tagja lesz, amit John Lee azzal kommentált, hogy kabinetjében a nők aránya a legnagyobb lesz azóta, hogy Hongkong visszatért kínai fennhatóság alá.

Az új kabinetnek négy olyan tagja lesz - köztük maga a hivatalba lépő kormányzó -, akikre az Egyesült Államok korábban szankciót vetett ki a nemzetbiztonsági törvény miatt, melyet a pekingi központi kormányzat 2020-ban léptetett életbe Hongkongban.

A 64 éves Lee május végén vette át hivatalos kinevezését Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnöktől, miután egyetlen jelöltként május 8-án megválasztotta a hongkongi választási bizottság.

Lee ötéves hivatali idejét július elsejével kezdheti majd meg, Carrie Lamet váltva a poszton. Lam 2017 óta áll Hongkong élén, visszalépéséről szóló döntését pedig családi okokkal indokolta. Lam vasárnapi közleményében gratulált az új kabinet kihirdetéséhez.

Lee tavaly június óta töltötte be Hongkong főtitkárának szerepét, előtte pedig öt éven át állt a hongkongi biztonsági hivatal élén. A 2019-es, hongkongi kormányellenes tüntetéshullám idején az ő irányítása alatt zajlottak a demonstrációk felszámolására irányuló rendőri akciók, amelyek során a hongkongi rendőrök gyakran könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen.

Lee beiktatása egybe esik majd Hongkong brit gyarmati uralom alól a kínai anyaországhoz való visszatérésének 25. évfordulójával. Ez az évforduló egyúttal annak az ötven évre szóló megállapodásának a félidejét is jelenti, melyben Peking az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagyobb szabadságjogokat ígért Hongkongnak 2047-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!