Politico: Donald Trump nem bízik a hivatalnoki karban, személyes tájékoztatókat kér munkatársaitól

Külföld, 2017.06.19

A Politico című lap szerint Donald Trump amerikai elnök egyáltalán nem bízik kormányzatának hivatalnoki karában, s ezért személyes tájékoztatókat kér egyes munkatársaitól.

A lap szerint Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója minden nap beutazik a virginiai Langley-ben lévő CIA-központból a Fehér Házba, hogy személyesen tájékoztassa az elnököt, aki "nem írásban és nem más munkatársak közvetítésével" tart igényt az információkra.

A Politico úgy véli, hogy Donald Trump változatlanul mélyen bizalmatlan a kormányzatban dolgozó hivatalnoki karral, s ezzel magyarázható, hogy bár valamennyi amerikai elnök rendszeresen személyes kapcsolatot tartott kabinetje egyes tagjaival, Donald Trump minden elődjénél gyakrabban igényli a személyes tájékoztatókat. A Politico megfogalmazásában: az elnök "találkozóhellyé alakította a Fehér Házat".

A leggyakoribb kormánytag a Fehér Házban Rex Tillerson külügyminiszter, aki beiktatása óta harmincnégyszer tanácskozott személyesen az elnökkel. Trump rendszeresen tárgyal Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel, Wilbur Ross kereskedelmi miniszterrel, James Mattisszal, a védelmi tárca irányítójával, és hetente többször tesz látogatást nála Scott Pruitt, a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) vezetője, valamint John Kelly belbiztonsági miniszter is. Viszont az elnök alig találkozik Rick Perry energetikai, Ben Carson városfejlesztési és Sonny Perdue agrárminiszterrel.

A Politico meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja: az elnök a szövetségi kormányzatban a napi munkát végző bürokratákban nemcsak nem bízik, hanem gyakran emlegeti őket a vele ellenséges és megbuktatására törő "mély állam" eszközeiként. Donald Trump a kormányzati tisztségviselőket teszi felelőssé a gyakori kiszivárogtatásokért is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!