Porosenko: példátlan cinizmus az ukrán újságíró moszkvai elítélése kémkedésért

Külföld, 2018.06.04

Példátlanul cinikusnak nevezte Petro Porosenko ukrán elnök azt az ítéletet, amellyel a moszkvai városi bíróság hétfőn kémkedés vádjával 12 év szigorított börtönbüntetést szabott ki Roman Szuscsenko ukrán újságíróra, egyúttal kijelentette, hogy Oroszország ezért még bűnhődni fog.

Porosenko a Twitteren reagálva kifejtette, hogy az orosz bíróság precedens nélküli cinizmussal, koholt vádakra alapozva hozta meg az ítéletet Roman Szuscsenko újságíró, az Ukrinform ukrán állami hírügynökség munkatársa ellen. "Ez bizonyítja, hogy a moszkvai rezsimet semmi sem állítja meg abban az igyekezetében, hogy megtörje az ukránok lelki erejét" - fogalmazott.

Véleménye szerint az efféle kvázi bírósági határozatokkal "a Kreml saját páni félelmét demonstrálja, Ukrajna elleni agressziójáról nyújt bizonyítékot, és saját maga ellen hoz ítéletet".

Roman Szuscsenkót, az Ukrinform párizsi tudósítóját 2016 októberében vették őrizetbe az orosz fővárosban, ahová magáncéllal utazott, ott élő rokonait látogatta meg.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt állította, hogy Szuscsenko az ukrán védelmi minisztérium hírszerzője, és olyan, államtitoknak minősített információkat gyűjtött az orosz hadseregről, amelyek külföldre jutása kárt okozhatott volna Oroszország védelmi képességében.

Kijev provokációnak nevezte az újságíró őrizetbe vételét, a vádat pedig koholtnak. Az ukrán katonai hírszerzés határozottan cáfolta, hogy Szuscsenko neki dolgozna. Az újságíró mindvégig ártatlannak vallotta magát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!